artikel

Nederlandse ingenieur kan zonder uniform

bouwbreed Premium

Jonge ingenieurs stralen steeds vaker uit dat ze trots zijn op wat ze doen. Hun werk mag gezien worden. Dat is een goede zaak, vindt Paul Oortwijn. De samenleving krijgt de komende tijd met grote uitdagingen te maken, ingenieurswerk wordt zo nog belangrijker.

In Japan rijden treinen en metro’s stipt op tijd. Je kunt er je horloge op gelijk zetten. De openbare ruimte in de stedelijke gebieden is brandschoon. Alles is van een hoge kwaliteit en efficiency. Clichés? Nee. Het is echt zo. Ik heb het onlangs met eigen ogen gezien, toen ik een reis door Japan maakte. Over Zuid-Korea is ongeveer hetzelfde verhaal te vertellen.

In Japan en Zuid-Korea lopen ingenieurs in uniform. Dat is heel raar voor onze westerse ogen, maar ik vind het eigenlijk wel mooi. Ze stralen ermee uit dat ze trots zijn op hun werk. Zij zijn het immers die ervoor zorgen dat deze hoogontwikkelde, technologisch vooraanstaande samenleving excellent functioneert, 24 uur per etmaal, zeven dagen per week. Zij zijn verantwoordelijk voor de onberispelijk werkende openbaarvervoersystemen, voor het ingenieuze watermanagement (in Japan valt twee keer zo veel neerslag als in Nederland) en het geavanceerde systeem van dijken en waterkeringen. Met hun uniform en insignes laten ze dat zien, trots, zelfbewust.

Onfeilbaar

Natuurlijk, de cultuur van deze landen draagt in belangrijke mate bij aan de geordendheid en properheid die ons westerlingen zo sterk opvalt. In die hiërarchische cultuur, met soms militaire trekjes, past ook het dragen van een uniform. En zeker, niet alles is daar onfeilbaar: denk maar aan de tsunami en de kerncentrales van Fukushima. Maar het is een feit dat zo’n goed functionerend land alleen maar draait dankzij de inbreng van ingenieurs.

Voor Nederland, met onze aangeboren afkeer van hiërarchie en autoriteit, is de ‘ingenieur in uniform’ ondenkbaar. Gelukkig maar, en we moeten het ook niet echt willen. Als gedachte-experiment vind ik het wel interessant. Want wat ingenieurs presteren, zit namelijk soms verstopt. Wie van de honderdduizenden dagelijkse reizigers op Amsterdam Centraal beseft welk prachtig ingenieurswerk daar onder de grond, onder het monumentale gebouw wordt geleverd?

Soms komen ingenieurs helaas alleen in beeld als er iets verkeerd is gegaan. Dan mogen ze uitleggen hoe het kon gebeuren: het ingestorte balkon, de gescheurde damwand, de verzakte woning langs het tunneltracé.

In de meeste gevallen is ingenieurswerk juist wel zichtbaar, maar zó vertrouwd en zo vanzelfsprekend goed, dat het als het ware toch verstopt zit: we zien het eigenlijk niet meer. Het toeritdoseringssysteem dat u soepel laat invoegen op de snelweg. De routeinformatiepanelen die u een snelheid adviseren of een route aanbevelen. De steeds weer nieuwe technieken die worden bedacht voor waterzuivering of opwekking van duurzame energie. Wij Nederlanders gebruiken die technieken dagelijks, we kunnen niet eens meer zonder, maar we denken er nooit aan. We vinden ze blijkbaar vanzelfsprekend. Juist daarom kreeg het veelbekeken tv-programma ‘Nederland van Boven’ vorige maand onze Wimpel – de prijs die wij elke vijf jaar uitreiken aan een persoon of organisatie met een positieve invloed op onze branche en het vakgebied. Het programma laat zien hoe mooi en ingenieus Nederland is gemaakt. Pas als je boven de feiten gaat hangen, zie je hoe knap alles is bedacht en uitgevoerd.

Verandering

Er hangt nog meer in de lucht: verandering. In een tijd waarin zichtbaarheid belangrijker is dan ooit – wie niet wordt gezien bestaat niet – timmeren ook ingenieurs nadrukkelijker aan de weg. Ik zie jonge ingenieurs steeds sterker uitstralen dat ze trots zijn op wat ze doen. Hun werk mag gezien worden. Dat is een goede zaak. De samenleving krijgt de komende tijd met grote uitdagingen te maken, zoals de klimaatverandering en het opraken van fossiele brandstoffen. Dat gaat het ingenieurswerk nog belangrijker, zichtbaarder en mooier maken. Daar kan geen uniform tegenop.

Paul Oortwijn

Directeur NLingenieurs

Reageer op dit artikel