artikel

Gremia Wisseltrofee

bouwbreed Premium

De eerste keer dat ik het woord ‘gremia’ voorbij hoorde komen, wist ik niet waar het over ging. Nou ja, ik kom uit een dorp en mijn vader is na de lagere school gaan werken, dus thuis hadden we het daar niet over. Tot zover niets aan de hand. Misschien was dit wel het laatste […]

De eerste keer dat ik het woord ‘gremia’ voorbij hoorde komen, wist ik niet waar het over ging. Nou ja, ik kom uit een dorp en mijn vader is na de lagere school gaan werken, dus thuis hadden we het daar niet over. Tot zover niets aan de hand. Misschien was dit wel het laatste stapje in mijn persoonlijke emancipatie? Of had ik toch zitten pitten bij Latijn? Gelukkig heb ik ooit eens een Van Dale cadeau gekregen en die biedt uitkomst: college, lichaam van vertegenwoordigers. Het woord gremium (de domsten die het woord gremia gebruiken hebben niet eens door dat het meervoud is) voert terug op het Latijn en betekent dan schoot, bescherming. Eigenlijk is er als je naar de bron van het woord kijkt, twee keer sprake van misleiding. Dat ooit iemand zijn bestuurtje gremium is gaan noemen omdat het kennelijk zo lekker besloten was, staat haaks op dat vertegenwoordigende. Dat verwijst immers naar legitimiteit. De tweede vorm van misleiding is dat het woord gremia vrijwel altijd wordt gebruikt om dik te doen en iets te suggereren dat er niet is. Let maar eens op de rijtjes, meestal staat er adviesraden, overlegorganen en ‘andere gremia’. Vraag dus in het vervolg altijd: welke bedoelt u? Dikke pret! Mijn vrienden van GroenLinks krijgen dit jaar de Gremia Wisseltrofee. De voormalige voorzitster – waarvan iedereen de naam nu al weer vergeten is – voerde opinies van diverse gremia op om uit te leggen waarom Sap op was. Bij deze de trofee. Met lof, want nu betekent gremia ook nog eens anonieme bronnen of gelegenheidsleugen.

 

Lenny Vulperhorst

Adviseur Andersson Elffers Felix

Reageer op dit artikel