artikel

Die kleine kale

bouwbreed Premium

“Krijg nou wat, daar zakt je broek toch van af.” “Waarvan, schat?”, vraagt zijn vrouw. En terwijl ze het zegt, heeft ze al spijt. “Ja, hallóóóó, wat denk je, die Blankenburgtunnel natuurlijk. Die komt er dus gewoon hè. Hebben we ons maandenlang voor niks de poten uit ’t lijf gelopen, met die fakkels en weet […]

“Krijg nou wat, daar zakt je broek toch van af.”

“Waarvan, schat?”, vraagt zijn vrouw. En terwijl ze het zegt, heeft ze al spijt.

“Ja, hallóóóó, wat denk je, die Blankenburgtunnel natuurlijk. Die komt er dus gewoon hè. Hebben we ons maandenlang voor niks de poten uit ’t lijf gelopen, met die fakkels en weet ik wat voor zooi. En dan zorgt die kleine kale er met één pennenstreek voor dat Schultz toch d’r zin krijgt. Daar kan ik zo kwaad om worden.”

“Maar de VVD zit toch óók in het nieuwe kabinet?”, probeert ze nog.

“Maar die waren altijd al voor dat ding”, sneert hij. “Nee, dan onze rooie vrienden. Die waren hartstikke tegen. Hoe heet ze, die Attje Kuiken, die heeft laatst nog d’r handafdruk in een stuk klei gezet, als symbool dat ze zich in de Kamer ‘keihard’ tegen die tunnel zou verzetten. Nou nou, wat heeft ze zich verzet zeg. Terwijl er steeds minder files zijn. Dat hebben ze zelf gezegd. Daarom komt die kilometerheffing er niet. Ik begrijp er echt geen reet meer van.”

“Weet je wat ik niet begrijp?”, zegt ze. “Dat eeuwige gezanik van jou. Ja, je bent tegen de tunnel. Ik wéét het. Maar we zitten in een enorme crisis. De afgelopen tien jaar hebben we vijf kabinetten gehad, er zijn bijna meer partijen dan Kamerleden en de enigen die nog een beetje zetels scoren zijn gekke Geert en die maoïst uit Boxmeer. Nee, dáár word je vrolijk van. Dank God nou maar op je blote knietjes dat we weer een kabinet met een stevige meerderheid hebben. En als VVD en PvdA elkaar kunnen vinden, zou jij dan niet ’ns voor één keer naar het grote geheel kunnen kijken, en niet zoals altijd alleen maar naar je eigen kleine belangetje – schat.”

Remco de Boer

Directeur De Boer Communictatie-techniek en wetenschap

Reageer op dit artikel