artikel

DHS maakt installatie warmtepomp makkelijker

bouwbreed Premium

Lucht/water-warmtepompen houden woningen op een duurzame manier op temperatuur. De installatie ervan vergt echter wel wat inspanning. Dutch Heatpump Solutions (DHS) uit Rijssen zegt het makkelijker te kunnen met de Hydrotop.

DHS maakt zijn pomp zelf uit dezelfde onderdelen als die waarmee Mitsu­bishi Electric zijn lucht/water-warmtepompen bouwt. Het resultaat lost volgens Wilhard Oldengarm van het Rijssense bedrijf alle problemen van conventionele lucht/water-warmtepompen op. Die bestaan uit twee delen: een toestel voor binnen en een voor buiten die samen de energie in de buitenlucht geschikt maken voor gebruik in huis.

Beide toes tellen zijn met elkaar verbonden. De aansluitingen worden op locatie gemaakt. En dat is lastig, vindt Oldengarm. “De installateur moet er een ladder voor op met een gasfles aan de riem en een soldeerbrander in de hand. Het solderen zelf is ook lastig vanwege de positie die de installateur ervoor moet innemen op de ladder. Daarna blijft het lastig omdat de installateur voor inspectie en onderhoud het dak op moet.”

Zo niet met de Hydrotop omdat alle verbindingen in de werkplaats zijn gemaakt. Er steken alleen twee buisjes uit die op de bestaande installatie worden aangesloten. Het combitoestel wordt op het dak gehesen. “De bouwkundige aannemer kan dat zelf doen zoals hij ook zelf de voorziening kan fixeren in het dak” zegt Oldengarm. “Hij kan dat tussen zijn gewone werk door doen zonder dat een installateur in de weg loopt.” De installateur komt later en werkt dan vanaf de zolder. Alle onderdelen zitten achter een luik van 1,20 bij 0,40 meter.

Seriematig

Het toestel is in middels gereed voor seriematige productie. DHS levert zijn toestellen straks met vermogens van 3,5 en 6 kilowatt. “Dat is eigenlijk te weinig om met het toestel ook tapwater warm te maken”, zwegt Oldengarm. “Dat vergt een vermogen vanaf 10 kilowatt. De kleinere toestellen kunnen in principe tapwater warm maken, maar dat gaat ten koste van de ruimteverwarming. Op het moment dat de machine tapwater verwarmt staat de ruimteverwarming uit. Bij deze kleine modellen duurt dat te lang.”

Voor renovatieprojecten adviseert Oldengarm de bestaande ketel te handhaven. “Die maakt dan het tapwater warm en kan als reserve dienen wanneer de warmtepomp het niet trekt.” Tap water kan ook worden verwarmt in een speciale warmtepompboiler.

Reageer op dit artikel