artikel

wetenschap Hoop voor de toekomst

bouwbreed

Waar moet het naartoe met de bouwsector? Na weken van deprimerende berichten over fraudes, faillissementen, woningmarktstagnatie, hypotheekonzekerheden, en de perversiteiten van Eurocommerce, zinkt de moed je bijkans in de schoenen. Om niet geheel moedeloos te raken, heb je van tijd tot tijd een oppepper nodig. Welnu, vandaag heb ik weer een flinke portie hoop voor de toekomst van bouw opgedaan.

Komende maand reikt Pioneering – het cluster bouw van het innovatie platform Twente – de jaarlijkse Innovation Award uit. Dit jaar is het de Award voor ‘Vernieuwend Ondernemerschap’. Op 2 oktober was de bijeenkomst waarin zes genomineerde bedrijven zich presenteerden voor de jury. Het was bijzonder inspirerend. Duidelijk een ander geluid dan de afgelopen periode over ons heen is gestort. Natuurlijk erkennen deze ondernemers de worsteling die de sector nu mee maakt. Ze hebben hun maatregelen genomen. Pijnlijk en over tot de orde van de dag, zou je denken. Maar dat doen ze juist niet. Ze gaan niet over tot de orde van de dag. Ze gaan niet uit van de orde die er is, maar van wat zij verwachten dat er gaat komen. Daarin stellen ze zich niet reactief of passief op. Ze ontwikkelen producten, processen en werkwijzen vanuit een ander beeld van bouwen. Niet omdat ze het voortouw willen nemen, niet omdat ze zich in de markt willen profileren, maar uit een overtuiging dat het nodig is. Een aantal trends is daarin zichtbaar. Als je door de oogharen kijkt dan zie je een beweging naar fair en future . Deze ondernemers zien duurzaamheid niet als unique selling point voor business. Zij zien business in dienst van het vergroten van duurzaamheid. In de oude orde mocht je uitnutten en uitputten omdat het goed was voor de economie. In de nieuwe orde wordt de onderneming gedefinieerd vanuit cycli en continuïteit. Levenscyclus, materialencyclus, wederkerigheid, samenleving, geven en nemen. Vernieuwende ondernemers voeren dat consequent door in hun benadering van personeel, strategie en zaken doen. Kansen en acties worden beschouwd en gewogen door de ogen van de komende generaties. Houdbaarheid is de belangrijkste toetssteen. In de internationale literatuur wordt dat benoemd als stewardship. Het Nederlandse begrip rentmeesterschap is verwant, maar dat zou deze ondernemers te kort doen. Het zijn deze vernieuwende ondernemers die vorm geven aan wat – voor de bouw – echt van waarde zal blijken: fair en voor de future .

Reageer op dit artikel