artikel

Wc-eend en Glorix

bouwbreed Premium

Ontegenzeggelijk was het RTL-premiersdebat een cruciaal moment in de campagne. Die zondag kwam er een abrupt einde aan de spectaculaire opmars van de Socialistische Partij. Heel Nederland zag dat Emile Roemer een maatje te klein was. Maar minstens zo opvallend als zijn duikvlucht was de manier waarop de PvdA vanaf datzelfde moment als een raket […]

Ontegenzeggelijk was het RTL-premiersdebat een cruciaal moment in de campagne. Die zondag kwam er een abrupt einde aan de spectaculaire opmars van de Socialistische Partij. Heel Nederland zag dat Emile Roemer een maatje te klein was. Maar minstens zo opvallend als zijn duikvlucht was de manier waarop de PvdA vanaf datzelfde moment als een raket omhoogschoot. Kijk de peilingen er nog maar eens op na; de knik in beide grafieken valt precies na het RTL-debat.

Na afloop lag de focus vooral op het ‘falen’ van Roemer. Daardoor sneeuwde het sterke optreden van Diederik Samsom enigszins onder. Hij wist zich als enige van de vier te onttrekken aan de typische verkiezingsretoriek. Dus toen Wilders, Rutte én Roemer zich met meer of minder mitsen en maren tegen verdere steun aan Griekenland uitspraken, noemde Samsom het drie beloften die sowieso gebroken zouden gaan worden. Hij plaatste zich boven de partijen en duidde vooral de tegenstellingen van de anderen. Nog altijd is D66 boos over het feit dat Alexander Pechtold niet aan het debat mocht meedoen. Hij had bij uitstek die duidende rol kunnen vervullen, zegt campagneleider Kees Verhoeven. Dat klopt. Maar van Pechtold zou je dat mogen verwachten. De duidende rol van Samsom was onverwacht en mede daardoor heel sterk. Hij voelde goed aan dat burgers in tijden van crisis veel minder dan in tijden van voorspoed zitten te wachten op nóg meer gehakketak, op nóg meer moddergooien. Er is juist meer behoefte aan nuance, aan eerlijke antwoorden en werkbare oplossingen – ook als dat soms een pijnlijk compromis betekent.

Dus mocht de bouw nog brieven aan de informateur willen schrijven, ga dan eens niet voor het bekende ‘Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend’. Adviseer ook eens Glorix. Grote kans dat de branche als geheel daar uiteindelijk beter van wordt.

Reageer op dit artikel