artikel

Vriendelijk blijven (loont)

bouwbreed

Als columnist moet je de lezer soms aan het (glim)lachen brengen, dan weer wat ‘leren’ en zo af en toe natuurlijk ‘jennen’. Daarin moet je vooral ook variëren. Een zware column, waarin je commentaar geeft, wordt gevolgd door een spottende. Een serieuze bijles door een verzonnen verhaal. Eigenlijk mag de lezer aan het begin nog […]

Als columnist moet je de lezer soms aan het (glim)lachen brengen, dan weer wat ‘leren’ en zo af en toe natuurlijk ‘jennen’. Daarin moet je vooral ook variëren. Een zware column, waarin je commentaar geeft, wordt gevolgd door een spottende. Een serieuze bijles door een verzonnen verhaal. Eigenlijk mag de lezer aan het begin nog niet weten wat het gaat worden. Deze week had ik willen ‘jennen’. Nou, wie bieden zich dan aan? De nieuwe burgemeester van (jaaahhh) Zoetermeer natuurlijk. Kampioen van de snelweg. Het orakel van de regeldruk. Onze minister van snelheid, die volgens insiders zelf niet gelooft in die – Europese – 130 kilometer, maar toch de geschiedenis in zal gaan als die mevrouw met blonde wapperende haren die altijd tussen de gele hesjes bij die km-bordjes staat. Onze enige echte bouweconoom, die als een Don Quichotte nog zo ongeveer de laatste Nederlander is die vindt dat je van de bevoorrechting van de rijken af moet blijven? Een van die woningcorporatiedirecteuren dan? Die niet alleen veel te veel verdient, maar ook nog zijn voorzitter aan een huurvilla helpt en zelf bijklust (ha, ha, toeval bestaat niet. Rijd ik Sittard in, staat er een onderhoudsauto van Vitaal Wonen naast me bij het stoplicht. 300 woningen! En dan hebben ‘ze’ een eigen onderhoudsdienst met een onderhoudsauto en een eigen vakman. Of was het de directeur zelf in zijn bedrijfsauto?). Of een van onze – in dit tijdsgewricht weinig succesvolle – bouwlobbyisten? Maar die heb ik allemaal al een keer gehad (dan krijg ik overigens via de zijlijn wel te horen dat ik niet zo onaardig moet doen en het “goed moet maken”).

Maar er waren er deze week zoveel die er om vroegen plagend toegesproken te worden, dat ik niet kon kiezen. Gelukkig maar, blijf ik met iedereen goede vrienden. Veel beter voor de zaken ook.

Reageer op dit artikel