artikel

Tijd om stil te staan bij beheer en onderhoud van data

bouwbreed

Infrastructuur is tastbaar. Wegen, sporen, kunstwerken, je kan ze maken, je kan ze onderhouden, je kan ze afbreken. De weg om tot iets fysieks te komen kan lang zijn, maar het resultaat is concreet en overzichtelijk. Hoe anders is de digitale wereld. We hebben het bijvoorbeeld over de elektronische snelweg, maar hoe hebben we eigenlijk ons beheer en onderhoud van data geregeld?

Een gat in de weg is zichtbaar, een gat in je gegevens veel minder. Claims kunnen uitzonderlijk vervelend worden als je je data niet op orde hebt en in de brij van informatie je verdediging niet meer te vinden is. Als je gepakt kan worden voor fraude en/of vermeende prijsafspraken in documenten die je niet meer had hoeven hebben, dan wordt het tijd om stil te staan bij het beheer en onderhoud van je data. De urgentie is groter dan velen vermoeden, door de toenemende aandacht van toezichthouders, de explosieve groei van data en de strenger wordende wetgeving.

Mijn vergelijking met de fysieke wereld is niet zomaar gekozen. We leren veel van wat we al eerder hebben gedaan en wat we snappen. Het ongrijpbare tastbaar maken, dat zorgt nogal eens voor helderheid. Beheer en onderhoud van onze infrastructuur worden overgelaten aan specialisten die dit prima op orde houden en bij onverwachte calamiteiten snel handelen om de situatie te herstellen. Digitaal kan je hetzelfde doen. En naar mijn stellige overtuiging moet je digitaal hetzelfde doen. Digitale gegevens worden op orde gehouden door deskundigen die zich toeleggen op onderwerpen als bewaarplicht, privacy en toezicht. Die direct klaar staan bij onverwachte situaties als een inval door de Europese Commissie. Die precies weten hoe zij uit uw enorme hoeveelheid gegevens razendsnel de juiste informatie opdiepen om uw onschuld te bewijzen en verdediging vorm te geven. Zodat u met een gerust hart kunt blijven doen waar u goed in bent. Het bouwen van wegen, sporen en kunstwerken.

 

 

Anje van der Veen

Business manager e-Discovery bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Reageer op dit artikel