artikel

Hey Elco

bouwbreed

Dat het slecht ging met het CDA is niemand ontgaan, maar dat dat ook gevolgen zou hebben voor jouw positie binnen Bouwend Nederland had ik niet verwacht. Of het waar is weet ik niet, maar ik heb in de poldergangen gehoord dat je bij het ‘Bouwhuis’ bent gedegradeerd tot poortwachter. Dat die social return baan […]

Dat het slecht ging met het CDA is niemand ontgaan, maar dat dat ook gevolgen zou hebben voor jouw positie binnen Bouwend Nederland had ik niet verwacht. Of het waar is weet ik niet, maar ik heb in de poldergangen gehoord dat je bij het ‘Bouwhuis’ bent gedegradeerd tot poortwachter. Dat die social return baan niet bij je past blijkt wel uit het feit dat er onlangs een directeur van een opleidingsbedrijf aan je aandacht is ontsnapt, die als undercover aannemer was binnengeglipt bij een mysterieuze besloten bijeenkomst. Toegegeven, wel knap dat je er een bouwondernemer wist uit te vissen die geen lid is van Bouwend Nederland. Wie van het ambtelijk apparaat het in zijn stupide hoofd heeft gehaald om te gaan brainstormen over het bedorven opleidingsklimaat zonder daarbij de directeuren van de opleidingsbedrijven te betrekken, dient op staande voet het land uit te worden geknikkerd. Niet voor het een of ander, maar jij komt meer toe dan met een onbekwaam stelletje kamergeleerden te werken. Een welgemeend advies van mijn kant, ga boetseren of schilderen (een extra dimensie in de relatie met Janneke) maar verbindt niet langer je capaciteit met mensen die er geen sodemieter van snappen. Daarnaast zou je bij het FNV in deeltijd ad interim John Kerstens kunnen vervangen. Het opleidingsklimaat is niet naar de kloten gegaan vanwege het slinkende bouwvolume, nee, het is de inzet van de flexibele schil die alle opleidingsbedrijven aan de rand van een faillissement hebben gebracht. De inzet van concurrerende zzp’ers en uitzendbureaus heeft er toe geleid dat de opleidingsbereidheid een dieptepunt heeft bereikt. Hulde aan die bouwbedrijven die nog wel hun verantwoordelijkheid willen nemen en beseffen dat continuïteit een belangrijke bedrijfsdoelstelling is. Het is wel erg macaber dat Bouwend Nederland bestuurder Henk B.O.L. als werkgeversvoorzitter van Fundeon moet praten over de toekomst van de B.B.L. De enige oplossing is collectiviteit en daar juist wringt de schoen. Het O&O-fonds dat jarenlang van grote betekenis is geweest voor de opleidingsbijdrage, zit bijna aan de bedelstaf omdat de verplichte afdrachten zijn gehalveerd. De oplossing is even simpel als doeltreffend, ga bij de hoofdaannemer forse opleidingspremie heffen over de totale loonsom.

Reageer op dit artikel