artikel

‘Klote ingenieurs’

bouwbreed

‘Klote ingenieurs’

Kritiek komt in vele vormen. Er is een breed spectrum tussen de uitersten ‘ongezouten’ en ‘opbouwend’. Het wordt echter pas echt interessant als het een beetje pijn doet. Pijn omdat je opeens beseft dat het een waarheid is die je tot voor kort liever niet had willen horen. Dat was het geval met de uitspraak “klote ingenieurs”.

Het vonnis werd geveld door N.N., die zich met hart en ziel inzet voor zijn ingenieursbureau. N.N. is echter geen ingenieur. Maar wel iemand met goede ideeën, die echter lang niet altijd worden geaccepteerd door ingenieurs. Ingenieurs hebben blijkbaar een ingebakken wantrouwen tegen andere disciplines: de niet-ingenieurs.

Niet-ingenieur N.N. heeft nog een andere handicap. Hij wordt ook nog eens gezien als een fee-burner . Een term die suggereert dat hij louter een kostenpost vormt. Dit in tegenstelling tot fee-earners, wier de uren rechtstreeks gedeclareerd kunnen worden bij opdrachtgevers. Vandaar de frustratie van N.N. en vandaar het onvoorwaardelijke vonnis.

Waar dat wantrouwen tegen andere disciplines vandaan komt is mij een raadsel. Aan de opleiding kan het niet liggen. Kijk maar naar Road Map 2020 van de TU Delft; de universiteit waar ze tenminste nog hardcore ingenieurs kunnen opleiden (als alumnus van Wageningen ken ik mijn plek)! “De TU Delft leidt haar studenten daarom zo op dat zij in iedere functie waar zij als Delfts ingenieur terechtkomen, goed kunnen samenwerken.” Zou het wantrouwen tegen niet-ingenieurs dan toch gelegen zijn in basale menselijke eigenschappen? Kolonievorming met gelijkgestemde mensen?

Samen vormen fee-burners en fee-earners zonder ingenieursdiploma een belangrijk deel van de werknemerspopulatie. Juristen, secretaressen, ecologen, marketeers, it’ers, etcetera. Zo’n groot aandeel van je collega’s als niet volwaardig beschouwen klinkt mij als niet-organisatiedeskundige niet verstandig. Ook onze klanten zullen het niet waarderen met steeds meer uitvragen waarbij integraal ontwerpen een vereiste is.

Techniek was en is nog steeds de basis waarop ingenieursbureaus drijven, maar laten we volop profiteren van de kennis die andere disciplines kunnen bijdragen aan het succes ervan. In de woorden van Eugene Grüter: “All is one”.

En beste niet-ingenieurs en fee-burners onder jullie, onze gedrevenheid maakt ons een enkele keer ‘klote’ om mee samen te werken. De rest van de tijd zijn we ideale collega’s. Vergeef ons dat ene moment van technische verwondering. We bedoelen het goed.

Joost Hulsbos, voorzitter jongNLingenieurs en adviseur bij Witteveen+Bos

Reageer op dit artikel