artikel

Herstaco verlaadt buizen veilig met Pipe Grabber

bouwbreed

Laden en lossen van buizen is minder makkelijk en veilig dan het op het eerste gezicht lijkt. Buizenhandel Herstaco uit Middelburg ontwikkelde een alternatief onder de naam Pipe Grabber. Het bedrijf vroeg patent aan op zijn buizenpakker.

V oorheen moest de aanpikkelateur van Herstaco op stapels buizen klimmen en hijskettingen met haken aan de handelswaar vastmaken. “Met het gevaar om te vallen of vastgeklemd of geplet te worden wanneer de buizen aan de rol gaan”, zegt Martijn Hermsen van Herstaco. De Pipe Grabber doet zelf het werk van de aanpikkelateur. Het gereedschap zorgt voor betere arbeidsomstandigheden en maakt het verladen ook goedkoper omdat nu nog maar één man nodig is.

De Pipe Grabber heeft de vorm van een omgekeerde V waarvan de punt aan een rotator is gemonteerd. Aan de uiteinden van de armen zitten haken die in de te verladen buizen steken. “Eenmaal aangehaakt kan de last niet meer uit de kraan vallen”, zegt Hermsen. “Ook niet met opzet.” De combinatie van pakarmen en rotator vergroot ook de snelheid van verladen.

Het nieuwe gereedschap pakt buizen op van 6 tot 15 meter lang tot een gewicht van vijftien ton. De buizen kunnen een diameter tot 2500 millimeter hebben. De haakarm is het beste gereedschap voor het verladen, vindt Hermsen. “Elektromagneten of vacuümklemmen voldoen niet goed vanwege de ronding. Een grijper waarmee bosbouwers bomen verladen voldoet ook niet goed. Deels vanwege de uiteenlopende diameters en deels omdat de klem de buizen precies in het midden moet pakken om de last stabiel te houden. En anders dan een grijper kan de klem wel makkelijk een buis tussen andere buizen vandaan trekken.”

Herstaco overweegt om zijn Pipe Grabber ook voor anderen te(laten) maken.

Reageer op dit artikel