artikel

Geluidsgolven blazen vlammen uit

bouwbreed

Droog blussen beperkt de kans op schade na een brand. Wetenschappers van het Amerikaanse defensie-instituut Darpa proberen branden in onder meer militaire brandstofsystemen te blussen met geluid en elektromagnetische golven. De onderzoekers zien er op termijn ook burgertoepassingen voor. Brandende diesel wordt geblust met elektromagnetische- en akoestische golven. De elektromagnetische golven blazen als het ware […]

Droog blussen beperkt de kans op schade na een brand. Wetenschappers van het Amerikaanse defensie-instituut Darpa proberen branden in onder meer militaire brandstofsystemen te blussen met geluid en elektromagnetische golven. De onderzoekers zien er op termijn ook burgertoepassingen voor. Brandende diesel wordt geblust met elektromagnetische- en akoestische golven. De elektromagnetische golven blazen als het ware de vlammen uit. Geluidsgolven blussen op hun beurt door het contactvlak tussen de brandstof en de vlammen te verkleinen. Tegelijk verdelen de geluidsgolven de hitte over een groter oppervlak waardoor de temperatuur daalt en te weinig energie overblijft om de brand gaande te houden.

Reageer op dit artikel