artikel

Drukgolf detecteert lekke waterleiding

bouwbreed Premium

Beheerders van transportleidingen voor drinkwater kunnen met een drukgolf beschadigingen opsporen in buizen. Deze detectietechniek is een ontwikkeling van de universiteit van Sheffield in Groot-Brittannië. De universitaire onderzoekers noemen het systeem een beter alternatief voor de bestaande manier van lekdetectie met microfoons. Het drukgolfsysteem is opgebouwd rond een klep die in een brandkraan wordt gemonteerd. […]

Beheerders van transportleidingen voor drinkwater kunnen met een drukgolf beschadigingen opsporen in buizen.

Deze detectietechniek is een ontwikkeling van de universiteit van Sheffield in Groot-Brittannië. De universitaire onderzoekers noemen het systeem een beter alternatief voor de bestaande manier van lekdetectie met microfoons.

Het drukgolfsysteem is opgebouwd rond een klep die in een brandkraan wordt gemonteerd. Een motor zorgt voor snelle opening en sluiting van de klep en genereert op die manier een drukgolf. De golf beweegt heen en weer door de buis. Verschillen in de uitgestuurde en terugkerende golf wijzen op mankementen aan de leiding. Uit de sterkte van het signaal kunnen de aard en de locatie van een mankement worden afgeleid.

Praktijkproeven uitgevoerd bij het Britse waterleidingbedrijf Yorkshire Water leren dat het drukgolfsysteem tot op een meter nauwkeurig lekken opspoort in gietijzeren leidingen. In kunststof buizen bedraagt de accuratesse ruim 20 centimeter. Alle berekeningen kunnen op locatie worden uitgevoerd.

Reageer op dit artikel