artikel

De lenige geest heeft de toekomst

bouwbreed

Epke Zonderland bracht me op een idee afgelopen week. Ik zat in mijn maag met het toekomstige tekort op de arbeidsmarkt en al die verschillende generaties op de werkvloer. Door het turnen en collega H. kwam ik op een oplossing: de lenige geest. Ik neem u even mee in drie gedachtesprongen. Eén: momenteel bevolken maar […]

Epke Zonderland bracht me op een idee afgelopen week. Ik zat in mijn maag met het toekomstige tekort op de arbeidsmarkt en al die verschillende generaties op de werkvloer. Door het turnen en collega H. kwam ik op een oplossing: de lenige geest. Ik neem u even mee in drie gedachtesprongen.

Eén: momenteel bevolken maar liefst vier generaties de werkvloer: de protestgeneratie, generatie X, de pragmatische generatie en generatie Einstein. Als de pensioenleeftijd stijgt, neemt de diversiteit verder toe. Dat knalt soms behoorlijk, maar kan ook tot fantastische resultaten leiden.

Bij mijn eerste ervaring met een veel oudere – bijna gepensioneerde – collega rolde ik van de ene verbazing in de andere.

Hij kon fantastisch vertellen, wist waanzinnig veel, maar knippen en plakken in een digitaal document deed hij (echt waar) met schaar, lijm en een kopieerapparaat.

We vulden elkaar goed aan en klaarden samen de ene na de andere klus. Toch ging dat niet altijd zonder slag of stoot.

Twee: hoe kwam dat? We hadden soms wat tijd nodig om elkaar te begrijpen. Hij sprak weleens Russisch en ik Chinees, soms dwaalden mijn gedachten af of kon ik zijn beweegredenen simpelweg niet bevatten. Na elke salto volgde niet vanzelfsprekend een geslaagde afsprong. Resultaat boekten we als we allebei flexibel waren en behoorlijk lenig van geest.

Drie: de noodzaak tot soepele samenwerking neemt in rap tempo toe. Dat blijkt uit de doemscenario’s over de toekomstige arbeidsmarkt. Meest ingrijpend voor onze markt: ‘een catastrofaal gebrek aan vakmensen’, zoals deze krant berichtte. Als de arbeidsmarkt er straks echt zo anders uitziet dan nu, hebben we iedere collega en elk samenwerkingsverband heel hard nodig.

Dat pleit voor het trainen van lenige geesten.

De Epkes onder onze collega’s zijn van cruciaal belang voor de toekomst. Wanneer halen wij het beste in onze collega’s naar boven? Onder welke voorwaarden zijn wij optimaal atletisch? Wie het weet mag het zeggen. Jonge Geesten is altijd op zoek naar het betere antwoord.

Reageer op dit artikel