artikel

Afscheid

bouwbreed

In de afgelopen periode heb ik in totaal 22 columns geschreven en ik moet zeggen dat ik het met veel plezier doe. Ik zou er graag mee doorgaan ware het niet dat ik zeer binnenkort voor een wat langere periode naar het land van mijn kinderen ga: Israël. Ooit ben ik daar terecht gekomen door een stage tijdens mijn studie bouwkunde. Van het één komt het ander en na mijn afstuderen heb ik er ruim tien jaar gewoond en gewerkt.

Ondanks de complexe politieke situatie is Israël een land waar de economie al heel wat jaren onwaarschijnlijk hoge groeipercentages kent. Deze economische groei is voor een groot gedeelte gebaseerd op een hoogwaardige en omvangrijke technologie-industrie.

Iedereen die ook maar even een idee heeft begint daar een bedrijfje mee en vele van deze bedrijfjes groeien uit tot wereldspelers.

Ik heb me vaak afgevraagd waarom wij in Nederland niet in staat zijn om ook een dergelijke, voornamelijk op de technologie-industrie gebaseerde groei, kunnen realiseren. Ik heb daar in eerdere columns ook al wel eens mijn gedachten over laten gaan. Ik ben er van overtuigd dat het absoluut niet is omdat we in Nederland geen ideeën hebben. Want daar barst het van. Vooral op de universiteiten en hogescholen is er op dit moment een generatie studenten die het ene na het andere idee genereert. Ideeën die oplossingen voor reële problemen zijn en waar omheen zo een bedrijfje zou kunnen worden gevormd.

Mijn oproep aan deze studenten is dan ook om de ideeën gewoon uit te voeren. Geloof in de ideeën die je hebt, richt met een stel vrienden een bedrijfje op en ga je ideeën gewoon uitvoeren. Luister vooral niet naar diegenen die jullie innovatief aan het tegenwerken zijn. En hou je ook verre van allerlei innovatie dooddrukkende kennisinstituten. Het zal geen gemakkelijke weg zijn, maar vertrouw op jezelf. Gaat het zeker lukken!

En komt het met de Nederlandse economie toch weer goed.

 

Martin W. Smit

Architect en voorzitter van Booosting

Reageer op dit artikel