artikel

Ook donkere kleur gevelverf houdt warmte buiten

bouwbreed

Door toevoeging van bepaalde pigmenten is het mogelijk ook donkere isolerende verf voor de buitengevel warmtewerend te maken. Relius Nederland, onderdeel van chemieconcern BASF, brengt het product op de markt onder de naam Cool Colours.

Het is bekend dat lichte kleuren licht weerkaatsen en donkere kleuren het absorberen. Bij extreme warmte blijft een auto die is afgewerkt met een witte lak koel, terwijl in zwarte voertuigen de hitte binnen de kortste keren ondraaglijk kan worden.

Voor de automobielindustrie heeft moederbedrijf BASF jaren geleden al een product ontwikkeld om dit ‘hot item’ de wereld uit te helpen. Voor de bouw heeft Relius Nederland nu een soortgelijke oplossing, die deel uitmaakt van het Hoekatherm-isolatiesysteem voor de buitengevel.

Hoekatherm is een systeem op basis van een minerale hecht- en wapeningslaag, voorzien van een kunstharsgebonden eindafwerking. Joost Bartels van Relius Nederland vertelt dat deze afwerklaag bestaat uit een thermocoating die is voorzien van speciale pigmenten. “Een katalysator en een reflector in de lak maken ook donkere kleuren geschikt voor de eindafwerking van een gevel.” Cool Colours weerkaatst op deze manier de onzichtbare infraroodstralen, onafhankelijk van de kleur.

Bij het Hoekatherm-buitengevelisolatiesysteem worden antracietkleurige isolatieplaten van geëxpandeerd polystyreen (eps) op de bestaande buitengevel van bijvoorbeeld baksteen gelijmd met een speciale hechtmortel. Om de beplating, die BASF op de markt brengt onder de merknaam Neopor, te beschermen, wordt hierop een minerale wapeningslaag aangebracht, die met Cool Colours wordt afgewerkt.

Doordat de gevels met Cool Colours-afwerking minder warm worden, treedt als gevolg van krimp geen scheurvorming op en blijven ze langer mooi en onbeschadigd. De coating maakt de gevel minder vatbaar voor veroudering.

Reageer op dit artikel