artikel

Faalkosten: ik hoor u wel, maar ik luister niet

bouwbreed

Een mens heeft twee oren en één mond om twee keer zoveel te luisteren dan te praten. Confucius.

Rond 2002 was ik debiteurenbeheerder. Een leuke functie, maar niet voor eeuwig. Als jonge hond, vond ook ik dat ik sneller stappen moest maken en dat ik de kwaliteiten had om een en ander te verbeteren binnen het bedrijf.

Net toen ik me weer eens aan het bedenken was wat ik allemaal wel niet kon betekenen voor het bedrijf, kwam mijn toenmalige directeur mijn kantoor binnen lopen. Hij vroeg wat mijn titel precies was. Brandend van ambitie wist ik: “dit is mijn kans! Eindelijk zijn mijn kwaliteiten op waarde geschat, ze gaan nu echt naar mijn opleidingen en competenties kijken.” Een nieuwe functie én de nieuwste lease auto kwamen in mijn gedachten al voor rijden. “We maken stappen!”

Uitvoerig vertelde ik over mijn twee genoten studies, hoe ik nou eigenlijk in deze functie was beland. Uiteraard zag ik de vele uitdagingen nog wel. Maar ja, had ik de boel al niet redelijk op orde? Er was nog zo veel te doen binnen het bedrijf. Ideaal voor zo’n breed ontwikkeld persoon als ik. Nee, gezien mijn opleiding en track recordwas ik echt toe aan een volgende stap, maar dat was wel duidelijk, zo dacht ik.

Vol verwachting keek ik hem aan na mijn, al zeg ik het zelf, mooie monoloog. Het resultaat bleef achter bij mijn verwachtingen. In plaats van bewonderende, ontving ik juist een verbaasde en enigszins meewarige blik. “Ehm, ja… oke… goed om te weten allemaal. Maar eigenlijk wil ik even weten wat je precies doet hier, wat je functie is. Ik ben bezig met een mail voor het personeel. En ik wil laten weten dat we er allemaal toe doen, van directeur tot ja… tot wat jij dus doet. Anders moet ik de receptionisten noemen en ik wil niet dat die als het laagste in de organisatie worden gezien.”

Nadat het kwartje was gevallen, stamelde ik dat ik dus debiteurenbeheerder was. Nog een knappe prestatie bedacht ik me, voor iemand die zo slecht luistert.

Reageer op dit artikel