artikel

Daar heb je de brand weer

bouwbreed

“U begrijpt wel. Die oranjevlaggetjes op straat zijn feestelijk, maar wij moeten er met de ladderwagen onderdoor kunnen. Dus wij inspecteren de hoogte. 4.20 meter minimaal. Anders is het risico te groot dat we ook dakgoten en zo losrukken. Bovendien moeten de vlaggetjes geïmpregneerd zijn.” Aan het woord is een woordvoerder van de (daar hebben […]

“U begrijpt wel. Die oranjevlaggetjes op straat zijn feestelijk, maar wij moeten er met de ladderwagen onderdoor kunnen. Dus wij inspecteren de hoogte. 4.20 meter minimaal. Anders is het risico te groot dat we ook dakgoten en zo losrukken. Bovendien moeten de vlaggetjes geïmpregneerd zijn.” Aan het woord is een woordvoerder van de (daar hebben we de) brandweer (weer) in een grote stad. De stad doet er niet toe, want dit denken is overal hetzelfde. Zonder dat we daar erg in hebben gehad heeft de ‘daar hebben we de brand weer weer’ zich in de dagelijkse praktijk ontwikkelt tot een autoritaire politiedienst.

Ze verbieden culturele oploopjes, omdat een mooi klassiek circustentje voor een paar honderd man niet brandveilig zou zijn. Ze grijpen in als een vastgoedbeheerder zijn leegstaande pand een weekend openstelt voor buurtbewoners met goede ideeën.

Ze gedragen zich buitengewoon autoritair (en vervelend) als er ergens door een lullig dingetje een brandalarm afgaat. Wee je gebeente, als het personeel dan niet buiten op straat in het gelid staat om ‘daar heb je de brand weer weer’ te verwelkomen. Daarnaast is de ‘daar heb je de brand weer weer’ een publieke hindermacht geworden. Bij vastgoedontwikkeling is er één partij die niet meedenkt.Moeten we hier nu wakker van liggen?

Een bewoner van de geïnspecteerde straat in ieder geval niet: “Onze ladders zijn te kort. We kunnen ze niet hoger hangen. Bovendien is het touw van de vlaggetjes zo dun, dat ik het met mijn handen stuk trek. En brandbaar? Niemand kan er bij!” Ik denk dat een parlementaire enquête naar het opereren van de brandweer na Volendam geen kwaad kan. Want dit wil niemand, toch? Die oranjevlaggetjes weg!

Reageer op dit artikel