artikel

BIM-ambitie is life cycle-ambitie

bouwbreed

Bij nieuwbouwprojecten eisen opdrachtgevers steeds vaker het gebruik van een bouwinformatiemodel. Zo’n BIM is veel meer dan een visualisatie- en ontwerpinstrument, ook bij onderhoud en beheer levert het vele voordelen op.

Toen de opera van Sydney werd opgeleverd, zat er geen digitale maquette bij, tegenwoordig bekend als een bouwinformatiemodel. Daardoor moesten beheerders zich jarenlang behelpen met een set tekeningen. Dat betekende een hoop gepuzzel, bijvoorbeeld om er achter te komen welke onderdelen wanneer aan vervanging toe zijn, en om de constructieve gevolgen te achterhalen van tussentijdse aanpassingen. Inmiddels zit dit wereldberoemde gebouw toch in de computer, à raison van 6 miljoen euro. Zoveel was het waard om onderhoud, functieverandering en energiebeheer efficiënter te kunnen uitvoeren.

Ook grote opdrachtgevers als de Rijksgebouwendienst en Rijkswaterstaat kiezen bij nieuwbouwprojecten steeds vaker voor het verplichtstellen van een BIM. Het is dan ook een beproefd instrument om complexe utiliteitsgebouwen en civiele kunstwerken te ontwerpen en te visualiseren. En in de praktijk blijkt het de communicatie tussen alle bij de bouw betrokken partijen enorm te verbeteren: door essentiële informatie te delen, gaat de kwaliteit omhoog, gaan de faalkosten omlaag en verloopt de samenwerking soepeler.

Toch laten we nog veel potenties van BIM onbenut. Net als bij de opera in Sydney is ook het onderhoud van een complex gebouw ingewikkeld en tijdrovend. Hetzelfde geldt voor het herbestemmen van 7 miljoen vierkante meter leegstaande kantoren in ons land. Wil een beheerder de indeling veranderen, een voorzetgevel aanbrengen of het energiegebruik optimaliseren, dan moet hij snel kunnen achterhalen wat dit betekent voor de integriteit van een constructie en de toegankelijkheid van een gebouwencomplex. En waarschijnlijk heeft hij daar ook meetreeksen voor nodig, bijvoorbeeld over de temperatuur en vochtigheid in ruimtes en spanningen in onderdelen van de constructie. BIM zou veel vaker gebruikt moeten worden in bouwprojecten. De ervaring leert dat opdrachtgevers hier een doorslaggevende rol in kunnen spelen. Bijvoorbeeld door het gebruik van een BIM niet alleen bij het ontwerp, maar ook bij het onderhoud te stimuleren. En beheerders daag ik uit om te experimenteren met BIM als basis voor de gebouwbeschrijving.

Reageer op dit artikel