artikel

Leve de koningin

bouwbreed

Voor het eerst in jaren was ik de avond van Koninginnedag voldoende bij kennis om stil te staan bij onze monarchie. Wat is eigenlijk nog de rol van onze koningin in het ‘regeer’-stelsel dat democratie heet? Het volk is aan de macht, terwijl de grote leidster gezellig mag koekhappen met de plaatselijke kantklosvereniging. De vraag […]

Voor het eerst in jaren was ik de avond van Koninginnedag voldoende bij kennis om stil te staan bij onze monarchie. Wat is eigenlijk nog de rol van onze koningin in het ‘regeer’-stelsel dat democratie heet? Het volk is aan de macht, terwijl de grote leidster gezellig mag koekhappen met de plaatselijke kantklosvereniging. De vraag die ik heb, is of ‘het volk’ wel begrijpt wat er nodig is om te regeren. Het resultaat van verkiezingen is de laatste jaren schokkend. Sinds partijen niet meer gepolariseerd zijn in concrete levensovertuigingen, maar gebouwd zijn op een fundament van zieltjeswinnen en partijcongressen, is de slagkracht in Den Haag tot een dramatisch dieptepunt gedaald. Zet de levensduur van een gemiddeld kabinet af tegen de doorlooptijd van Haagse projecten, en iedereen begrijpt dat er weinig meer van de grond komt. Moet je je voorstellen dat in ieder infrastructureel project iedere drie maanden een andere projectleider/directeur/managementteam gekozen wordt door de bevolking. Zien we dan nog iets gebouwd worden in Nederland? De kracht van de democratie is tevens zijn zwakte. De massa heeft nooit een uitgesproken mening, straalt geen eenduidige visie uit en zal zeker niet snijden waar het het meeste pijn doet. In ieder project zijn ongewenste beslissingen noodzakelijk in conflictsituaties, ieder bedrijf moet soms met harde hand overleven in crisistijd, en Nederland moet geleid worden door een orgaan dat niet afhankelijk is van de peilingen van Maurice. Laten we die aloude monarchie in ere herstellen. Het goddelijk mandaat is misschien wat achterhaald, maar laat Beatrix haar dictatoriale hoedje op zetten en dit land met verve uit dit politieke dal trekken.

Reageer op dit artikel