artikel

Energiek

bouwbreed

Toen de Club van Rome, waarvan overigens koningin Beatrix erelid is, in 1972 ‘Grenzen aan de groei’ publiceerde, gevolgd door de oliecrisis van 1973, wisten velen het zeker. De wereld zou nooit meer worden zoals die ooit was. Fossiele brandstoffen zijn eindig evenals vele grondstoffen. Geologen voorspellen dat die eindigheid zal zorgen voor sterk stijgende […]

Toen de Club van Rome, waarvan overigens koningin Beatrix erelid is, in 1972 ‘Grenzen aan de groei’ publiceerde, gevolgd door de oliecrisis van 1973, wisten velen het zeker. De wereld zou nooit meer worden zoals die ooit was. Fossiele brandstoffen zijn eindig evenals vele grondstoffen.

Geologen voorspellen dat die eindigheid zal zorgen voor sterk stijgende olie- en grondstoffenprijzen. Technologen denken dat eveneens, maar wijzen er direct op dat door de hoge prijzen innovatie wordt bevorderd, waardoor de prijzen weer zullen dalen.

In een recent rapport heeft het Internationaal Monetair Fonds de verschillende visies eens tegen het licht gehouden. Zijn conclusie is dat de komende acht jaar de olieprijs gaat verdubbelen.

Het is dan ook geen wonder dat onder meer de Europese Unie zwaar inzet op een energiebeleid dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen sterk moet verminderen. Dat daarnaast het klimaatbeleid ermee gediend wordt, is mooi meegenomen.

Kijken we naar Nederland, dan is het energiebeleid hier vooral milieubeleid, een woord dat dit kabinet nauwelijks kon schrijven, laat staan dat er daadwerkelijk wat gebeurde. Raar eigenlijk als je bedenkt dat het juist VVD’ers als Leen Ginjaar, Pieter Winsemius en Ed Nijpels zijn geweest die het milieubeleid in Nederland gestalte hebben gegeven. Er lijkt in ons land wel een energiebeleid te zijn, maar dat stelt niet zoveel voor. Sterker nog, volgens het Planbureau voor de Leefomgeving werken beleid en bureaucratie alle inspanningen van burgers juist tegen.

Kijken we naar de bouw dan is de enig mogelijke conclusie dat iets soortgelijks ook daar geldt. De politiek is druk doende te bezuinigen zonder daarbij op de gevolgen te letten. Exclusief de komende bezuinigingen van het Lente-akkoord dreigen er wederom 1600 banen te verdwijnen door uitstel van infraprojecten.

Het gehannes rond wel of geen btw-verlaging voor zonnecellen heeft ook al tot een kopersstaking geleid. Het wordt hoog tijd dat de politiek zich eens beseft waar zij mee bezig is. Kom op, jongens en meisjes op het Binnenhof, ga eens energiek aan de slag.

Reageer op dit artikel