artikel

Een kus uit frustatie?

bouwbreed

Een kus uit frustatie?

Een kus is een mooie truc van de natuur om het praten te stoppen als woorden overbodig zijn.
Ingrid Bergman

Zo af en toe gebruik ik mijn columns ook voor therapeutische doeleinden. Even wat van me afschrijven. Zo ben ik nu mijn frustraties al kwijt. Hopelijk voelt u ze straks niet opkomen.

In de afgelopen anderhalf jaar heb ik met de nodige instanties samengewerkt; brancheorganisaties, hogescholen, eigen bestuur en leden.

Veel van deze instanties zijn echt van goede wil. Ze willen iets veranderen en weten ook daadwerkelijk wat. Men blijft echter vaak hangen in, wat ik noem, het ‘doodanalyseren’ van de oplossing. Voorbeelden:

“We hebben een gratis stand voor een paar dagen geregeld. Maar willen we dat wel? Want hoe

bemannen we die stand al die dagen?”

“We gaan aan de slag met het ‘vermarkten’ van de bouwbranche. We gaan onszelf beter profileren!” Om vervolgens in groepen van zes, in verschillende sessies bespreken wat we onder ‘vermarkten’ verstaan.

Je wilt in contact komen met studenten. Je krijgt ze allemaal op één dag bij elkaar en dan nog moet je er met zestien verschillende commissies over praten. Dan vind je altijd wel een reden om het niet te doen.

En tuurlijk, ik weet ook dat ik niet voor niets vroeger vooraan stond bij Van Dik Hout en dat ik ook wel eens de plank finaal mis sla.

Maar je wilt vernieuwen, iets veranderen of gewoon aan de slag. Houd dan op met praten. Je had geen stand, nu wel! Begin met het vermarkten, begin bij jezelf. Je krijgt studenten. Ben je er niet klaar voor? Zij wel, denk je? Zelfs Arjen Robben zal erkennen dat je alleen kan scoren als je ook schiet.

Verandering is als de liefde. Zolang je erover blijft praten gebeurt er niets. Ik wil u niet de mond snoeren, ik geef slechts een kus.

Zo ik ben het kwijt, dank! Nu u en Arjen Robben nog.

Sjaak Schouteren, voorzitter de NieuwBouw

Reageer op dit artikel