artikel

De bouw, een linkse hobby?

bouwbreed Premium

De bouw, een linkse hobby?

Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk… dat is de echte werkelijkheid.
Aristoteles

Haastend naar mijn werk, leg ik met bezwete rug, mijn hand op het paaltje om het stoplicht op groen te krijgen. Mijn hand verwacht een koud metaal oppervlak maar ontvangt zacht wollig materiaal. Een gebreid gezichtje op een paal. In een klap is alle haast, frustratie en stress vergeten. God, wat word ik daar gelukkig van!

Een klein, simpel initiatief van mensen om de openbare ruimte te verblijden met kunst. Geen economische waarde, niemand wordt er materieel beter van, maar mijn bruto binnenlands geluk stijgt in elk geval met aardig wat punten.

Ik moest hieraan denken toen ik de initiatiefnemers van Jonge Geesten in de Bouw hoorde praten over hun onderwerp ‘Schoonheid van de bouw’. De Jonge Geestenkomen op 15 juni met verschillende generaties en culturen bij elkaar om te praten over alle aspecten van schoonheid van de bouw.

Zelf vind ik het in discussies of media te vaak over de economische aspecten van de bouw gaan. Heel begrijpelijk gezien de crisis. Toch vind ik dat we naast efficiëntie en duurzaamheid ook moeten kijken naar het ‘genot’ in de bouw. Laat de bouwers ook kijken naar de maatschappelijke immateriële waarde die ze kunnen toevoegen.

Wat onderscheidt de mens van bijvoorbeeld mieren? Beide soorten werken (liefst) duurzaam en efficiënt. Maar wat maakt ons mens? Dat wij ook genieten van muziek, kunst en intimiteit.

Heel gek misschien, maar ik wil helemaal geen stenen om me heen zien. Ik wil schoonheid zien, geprikkeld worden. Soms ook geïrriteerd raken om een mogelijk ontwerp. Daarvoor zullen de bouwers wel hun eigen persoonlijkheid naar voren moeten laten komen. Niet obligaat blokken op elkaar stapelen, maar met een eigenzinnig ontwerp komen en dit durven te verantwoorden.

De bouw zien als kunst. Samen op zoek naar rendement en schoonheid. Opdat we samen ook kunnen genieten van de bouw Wellicht dat de bouw dan ooit als linkse subsidiehobby wordt gezien? Over omdenken gesproken!

Sjaak Schouteren, voorzitter DeNieuwBouw

Reageer op dit artikel