artikel

‘Straks 3D-printen met betonspecie’

bouwbreed

Tegen het eind van dit jaar komt Voxeljet met een 3D-printer voor betonspecie. Dat voorspelde Gregor Zimmermann op het seminar ‘Extreme Concrete’ van het Cement- en Betoncentrum.

Zimmermann, oprichter en directeur van G.tecz (German Technologies and Engineering Conceptz) in het Duitse Kassel, is de ontwikkelaar van Quantz, een technologie voor het modificeren van beton tot een dunne, niet kleverige specie. De producten die ermee worden gemaakt hebben “de sterkte van staal en de karakteristieken van keramiek”.

Quantz laat zich als een gele vla in kommetjes gieten. Er zijn geen geheime ingrediënten, het gaat om nieuwe combinaties van bestaande grondstoffen, aldus Zimmermann. “De focus ligt niet alleen op de druksterkte, maar ook op andere eigenschappen.” Zo is het is mogelijk zonder coating een oppervlak te krijgen waarvan viltstiftstrepen zijn te wissen.

Enerzijds kan Quantz een vloeimaat hebben van 95 centimeter, anderzijds kan het materiaal zich thixotroop gedragen (met elke gewenste viscositeit, afhankelijk van de opgelegde schuifspanning). Dat laatste maakt de betonspecie geschikt voor de 3D-printers van Voxeljet uit Friedberg, Duitsland. Drukinkten worden ook vloeibaar door opgelegde spanningen.

Maar Zimmermann liet op het seminar ‘Extreme Concrete’ bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, meer toepassingen van Quantz zien. Het materiaal is “een beetje duurder”, maar daar staan veel voordelen tegenover. Een vierkante kolom van Quantz met zijden van 1 meter vervangt een traditionele betonnen kolom met zijden van 2,2 meter.

“We kunnen wegen van snelverhardend beton maken waar het verkeer na 30 minuten overheen kan rijden en betonnen buizen die 10 minuten na de productie zelfstandig blijven staan”, aldus Zimmermann. Hij wees bovendien op beton met 75 procent aerogel. Een 5 centimeter dikke wand heeft een warmtegeleidingswaarde van 0,07 W/mK, vergelijkbaar met die van triple glas.

Zimmermann toonde een keuken van beton, door Bulthaup geïntroduceerd op de internationale meubelbeurs 2012 in Milaan. Daar was ook een tafel van gevouwen beton, ontworpen door Doreen Westphal. Daarmee zijn de mogelijkheden van het spuiten van betonspecie met de 3D-printer van Voxeljet zeker niet uitgeput, verwacht Zimmermann.

Reageer op dit artikel