artikel

Raadsel

bouwbreed

Raadsel

We bekijken allemaal onze wereld door onze eigen ogen, met onze eigen hoogstpersoonlijke mindset. Veel van onze mindset wordt ook bepaald door de cultuur waar in we leven, zowel in de maatschappij als op het werk.

Wat de een normaal vindt, is voor een ander ondenkbaar. Ook hebben we beelden in ons hoofd bij bepaalde woorden.

Kent u het volgende raadsel: een man en zijn zoon krijgen een ernstig auto ongeluk. De vader overlijdt ter plekke. De zoon wordt naar het ziekenhuis gebracht, rechtstreeks de operatiekamer in. De chirurg kijkt naar de jongen en zegt: “Ik kan deze jongen niet opereren, hij is mijn zoon!”

Denk eens even over de oplossing na voor u verder leest. Ik geef het antwoord verderop. Ik heb u al op het goede been gezet, door te starten met een waarschuwing over beelden die je automatisch en zonder het door te hebben in je hoofd hebt.

Antwoorden die ik al heb gekregen op dit raadsel, en die allemaal fout zijn: “Het is een geadopteerde jongen.” “Het is de zoon van een homostel.” “De moeder is vreemdgegaan, de chirurg is de echte vader.”

Is er ook een simpele oplossing? Ja zeker. Maar om bij die simpele oplossing te komen, moet je door hebben dat je hersenen er automatisch vanuit gaan dat de chirurg een man is. Als je dat beeld los laat, dan heb je heel snel door dat de chirurg de moeder van de jongen is.

Dit is een mooie illustratie van een onbewust beeld, een bepaalde mindset. Het lastige is natuurlijk dat veel beelden zo onbewust zijn, dat we niet eens door hebben dat onze gesprekspartner een heel ander beeld in zijn hoofd heeft.

Daarom is het zo belangrijk om goed te luisteren naar de ander, en door te vragen. Niet direct je eigen beeld er op plakken, maar zoeken naar het beeld dat de ander in zijn hoofd heeft. Als we dat allemaal doen, gaat samenwerking van een leien dakje. En krijgen klanten echt wat ze willen.

Reageer op dit artikel