artikel

Commitment!

bouwbreed

Het verschil dat verschil maakt. Wie wil dat niet in zijn bedrijf? Commitment is, net als motivatie, niet iets wat je direct kunt zien. Dit in tegenstelling tot ambitie. Dat is veel zichtbaarder. Ambitie is immers wat je nastreeft, waar je voor gaat en eenmaal je doelen bereikt komt er iets nieuws voor in de […]

Het verschil dat verschil maakt. Wie wil dat niet in zijn bedrijf? Commitment is, net als motivatie, niet iets wat je direct kunt zien. Dit in tegenstelling tot ambitie. Dat is veel zichtbaarder. Ambitie is immers wat je nastreeft, waar je voor gaat en eenmaal je doelen bereikt komt er iets nieuws voor in de plaats. Er zijn veel ambitieuze mensen, teams en bedrijven. Er zijn er veel minder die werkelijk gecommit zijn. Anders zouden we immers alles wat we ons voornemen wel bereiken. Het meest duidelijk zie je dat op dit moment bij co-makership. Voordat we aan tafel gaan met elkaar hebben we de mond vol over een andere manier van samenwerken. Een gedeelde ambitie zogezegd. En dan komt het erop aan. Het zit even tegen; we worden uitgedaagd op ons commitment. Gaan we ervoor of staan we ervoor? Eigenlijk is het heel simpel. Als iets niet lukt, vraag je dan af: moet ik mijn ambitie naar beneden bijstellen? Of mijn commitment verhogen? Meer smaken zijn er niet. Waarin zit het onderscheid?

Gecommitte mensen voelen zich aangesproken als de resultaten achterblijven, brengen ‘persoonlijke offers’ om teams tot succes te brengen en zijn vastbesloten om te slagen. Ze geven niet op. Want ze staan ergens voor. Dat leven ze na in woord én daad. Ze zoeken feedback op en verdedigen zich niet als het al te pijnlijk wordt. ‘Je moet je hieraan committeren’, werkt dus niet.

Herkenbaar probleem in je omgeving? Of bij jezelf? Wat helpt is na te gaan of deze basisvoorwaarden zijn ingevuld. Is er duidelijkheid over doelen en waarden? Vergeet vooral de laatste niet. En weer niet met de mond belijden, maar in voorbeeldgedrag. Heb ik voldoende invloed op mijn werk? Of heeft het systeem alles dichtgetimmerd. Hoe zit het met de competentie? Denk aan bekwaamheid x bereidheid. Waar schort het aan? En tot slot: is er waardering voor je bijdrage? Een van de vier niet in orde bij jezelf of je mensen? Dan wacht er een schone taak als coach. Je kunt commitment niet opeisen, maar wel creëren. Direct aan de slag?

Reageer op dit artikel