artikel

Batibouw richt pijlen op energiebesparing

bouwbreed

Batibouw richt pijlen op energiebesparing

Energiebesparing staat centraal op Batibouw 2012. Alle noviteiten hebben te maken met het besparen van energie.

Tijdens een symposium op de beurs hield Connie Hedegaard, de Europees commissaris voor klimaat, een vlammend pleidooi. “Energie besparen is geen idealisme, maar de kern van de economie”, zei ze. “Europa importeerde in 2011 voor 315 miljard euro aan olie. Als de Europese Richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen zou worden gevolgd, hoeft Europa 45 procent minder olie te importeren en worden twee miljoen banen gecreëerd. Waarom zit er zo weinig schot in?”

De commissaris gaf zelf het antwoord: “De terugverdientijden zijn lang en de belangen van eigenaren en gebruikers lopen niet synchroon. Grote partijen aarzelen, ze willen flexibiliteit. Daardoor zijn we nog niet eens op de helft van onze doelen.” Die doelstelling is: 20 procent minder broeikasgassen en 20 procent meer energieëfficiëntie in 2020 vergeleken met 1990.

Holistische aanpak

Hedegaard deed een beroep op de industrie, banken en energiebedrijven om in actie te komen. “Ik wil een systeem waardoor grote beleggers in energiebesparing gaan investeren. Ze staan klaar, maar willen beleidszekerheid. En we bespreken in de Commissie hoe we de ontwikkeling van technische normen kunnen versnellen – het beste is de industrie te overtuigen.”

De commissaris sprak op een symposium in de VIP-room van Batibouw, georganiseerd door de Deense ambassade samen met Velux en Grundfos. Volgens Hedegaard zouden de economische crisis, jeugdwerkloosheid in Europa en de stijging van de olieprijs door een holistische aanpak opgelost kunnen worden. “Investeren in energieëfficiëntie van de gebouwde omgeving zal leiden tot economische groei”.

Bestaande bouw

Hedegaard benadrukte dat de bestaande gebouwde omgeving de grootste kansen biedt. Op Batibouw worden zowel voor nieuwbouw als voor bestaande bouw veel opties tentoongesteld. Alle innovaties hebben betrekking op het naïsoleren van bestaande woningen of het passief uitvoeren van nieuwbouw. De leveranciers van sleutel-op-de-deurwoningen concurreren met aanbiedingen van passiefhuizen. De installatiesector put zich uit met steeds efficiëntere toestellen. Bouw- en installatietechnisch lijkt het bereiken van de doelen van 2020 mogelijk. Hedegaard zal met de Europese Commissie, beleggers en banken moeten werken aan politieke zekerheid en economische systemen, die het mogelijk maken dat opdrachtgevers en bouwers de technische innovaties gaan toepassen.

Morgen meer nieuws van Batibouw op de pagina’s techniek van Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel