artikel

Waardering

bouwbreed

Of het nu de financiële component van je arbeidsvoorwaarden is, een schouderklopje van je collega, een compliment van je buurman of een hart onder de riem van een goede bekende. Een beetje waardering krijgen voor de dingen die jij aan deze maatschappij bijdraagt zorgt ervoor dat je mentale motortje goed blijft draaien. In onze civiele […]

Of het nu de financiële component van je arbeidsvoorwaarden is, een schouderklopje van je collega, een compliment van je buurman of een hart onder de riem van een goede bekende. Een beetje waardering krijgen voor de dingen die jij aan deze maatschappij bijdraagt zorgt ervoor dat je mentale motortje goed blijft draaien. In onze civiele wereld is die waardering helaas ver te zoeken. Laten we ter illustratie eens een gemiddeld Nederlands civiel project langslopen. Planologische kernbeslissing? Bezwaren van omwonenden en Kamervragen. Vleermuizen in het projectgebied? Milieudefensie op de bres en negatieve publiciteit. Hinder door het uitvoeren van de daadwerkelijke werkzaamheden? Lege blikjes tegen het hoofd van de wegwerker. Vertraging en budgetoverschrijding (meestal als gevolg van een beter eindproduct)? Negatieve koppen in de krant. Tunnel niet open door veiligheidsdiscussies? Zeuren bij de koffieautomaat. Lintje eindelijk doorgeknipt? “Waarom moest dat nou zo lang duren?” Weg in gebruik en dus een kwartier langer uitslapen voor tienduizenden mensen? Na één werkweek is het al alsof het nooit anders geweest is. Dan kijk ik even naar mezelf en zie dat ik het ook niet veel beter doe. Hoe vaak heb ik nu uitgesproken wat voor gevoel ik krijg bij het werk dat we uitvoeren? Hoe trots ik ben op het feit dat mensen hun nachten en weekenden opgeven om er maar voor te zorgen dat de ‘onwetende’ burger lekker door kan rijden? Te weinig wordt gesproken over de wijze waarop wij deze wereld een beetje beter, mooier en slimmer maken. Te summier wordt er stilgestaan bij het halen van grote mijlpalen op openbare werken. Te mager is de slagroom op de taart die deze jongens verdienen. Als de publieke opinie ons niet dat positieve zetje geeft moeten we het zelf maar doen. Hierbij dan ook een oproep voor alle lezers vanCobouw om die kennis, collega of werknemer eens te trakteren op een welgemeend compliment.

Kritieke Waarde

Reageer op dit artikel