artikel

Vijf goede redenen voor optimisme

bouwbreed Premium

Wie het economische nieuws volgt, moet nogal wat moeite doen om in een goed humeur te blijven. Maar moeilijke tijden hebben ook een keerzijde. Nu de bomen niet meer tot in de hemel groeien, doen we meer dan ooit een beroep op onze inventiviteit.

Dat leidt tot creatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. In en om de installatiebranche zijn volop signalen zichtbaar die aanleiding geven om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Er zijn vijf belangrijke redenen voor optimisme. Variërend van ketensamenwerking tot duurzame Olympische Spelen.

1. Innovatieve producten en oplossingen

Van 6 tot en met 10 februari vindt in Utrecht de VSK plaats, de belangrijkste vakbeurs voor verwarming, sanitair, klimaatbeheersing en koudetechniek. Daar is voor iedereen de tastbare innovatiekracht te zien van de Nederlandse installatiebranche. In de vorm van bijvoorbeeld warmtepompen, zonneboilers, hoogwaardige ventilatiesystemen, nieuwe sanitairtechnieken en HRe-ketels. Maar innovatie laat zich niet alleen zien in producten. Duurzame energie en energiebesparende technieken bieden nieuwe mogelijkheden voor slimme, integrale concepten. Consumenten en bedrijven vragen namelijk niet om producten, maar om oplossingen. Als nieuwe (en in veel gevallen verbluffende!) staaltjes van techniek ons daarbij kunnen helpen, zal de installateur uiteraard niet nalaten om die op een slimme en relevante manier toe te passen.

2. Successen boek je samen

De installatiebranche kijkt positief en energiek naar de toekomst, maar successen boek je niet alleen. Ketensamenwerking is de komende jaren een voorwaarde voor succes. Onder meer in Zuid-Nederland hebben bedrijven in de installatiebranche diverse projecten in gang gezet die gebaseerd zijn op een intensieve samenwerking met partijen binnen én buiten de traditionele bouwkolom. Binnen de traditionele keten zijn dat energiebesparingsprojecten, uitgevoerd samen met bouwondernemingen en isolatiebedrijven. Buiten de bedrijfskolom gaat het onder meer om het levensloopgeschikt maken van bestaande woningen, in samenwerking met de zorgsector en woningcorporaties. Door verder te kijken dan deelbelangen, grenzen te doorbreken en ons te verplaatsen in onze klanten, kunnen we échte vernieuwingen tot stand brengen. En dat leidt weer tot een beter eindproduct tegen lagere kosten.

3. We denken steeds meer vanuit de klant

Installaties bepalen in toenemende mate de waarde van woningen, kantoren en andere gebouwen. Dus is het logisch dat de installateur al in een vroeg stadium betrokken is bij het bouwproces. Door te kiezen voor een bouwteam dat een integraal ontwerp tot stand brengt, nemen we de kortste weg naar een eindresultaat dat voldoet aan de wensen en eisen van de eindgebruiker. Of het nu gaat om een gezin, om een zelfstandige ondernemer of een grote organisatie, onze klanten accepteren geen eindproduct meer dat onvoldoende functioneert, te veel lawaai maakt of vervuilt. En terecht. Toch draait het in de bouwkolom nog te vaak om de techniek. Waar de specifieke woon- en werkbehoeften van de klant centraal zou moeten staan, nemen we nog regelmatig beslissingen op basis van andere criteria. Gelukkig brengen we daar vanuit de installatiebranche steeds sneller verandering in. We denken meer en meer vanuit de klant en zoeken naar oplossingen die inspelen op reële wensen en eisen. Dat is óók een reden voor optimisme. Het betekent namelijk, dat we de komende jaren producten tot stand brengen die steeds beter in de smaak vallen en die we dus steeds beter kunnen verkopen.

4. We durven vooruit te kijken

Samen met onder anderen Ed Nijpels, voorzitter van de ingenieursvereniging, Henk Jan Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat en Eric Eijkelberg, directeur Olympisch Vuur, 2028 nam ik vorige week deel aan een debat op InfraCampus 2012. We hadden het daar over de mogelijkheden om de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen. Of we dat inderdaad voor elkaar krijgen, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Maar áls het lukt, ben ik ervan overtuigd dat we met de Nederlandse bouw- en installatiebranche in staat zijn om er de meest duurzame Spelen uit de geschiedenis van te maken.

5. De installatiebranche heeft alles in huis om een sprong vooruit te maken

Als we gedurfde oplossingen ontwikkelen en toepassen, creëren we met elkaar een markt waar per definitie ruimte is voor innovatie. In zo’n markt is het minimum niet langer de norm. Ambities, kwaliteit en rendement kunnen dan een flinke sprong naar voren maken. De VSK is een mooie gelegenheid om te zien dat de installatiebranche nu al alles in huis heeft om die beweging te maken.

De bedrijven in de installatiebranche zijn zelfbewuster en zichtbaarder dan ooit. We steken ons enthousiasme niet onder stoelen of banken. We durven een visie te hebben en groot te denken. Wat mij betreft zou dat in Nederland best wat vaker mogen gebeuren. Want optimisme is juist in moeilijke tijden een onmisbare eigenschap.

Ir .Marcel Engels

voorzitter van Uneto-VNI

Reageer op dit artikel