artikel

Uitknijpen onderaannemers

bouwbreed Premium

Uitknijpen onderaannemers (1) Dit is een uitspraak van iemand met lef en visie! (Nico de Vries, BAM pakt uitknijpen onderaannemers aan, Cobouw 2 februari 2012). Kwaliteit, veiligheid en innovatie moeten hoger gewaardeerd worden. Prijsbepalend aannemen is niet meer van deze tijd. per e-mail Uitknijpen onderaannemer (2) Het heeft alles met de opdrachtgevers te maken. Het […]

Uitknijpen onderaannemers (1)

Dit is een uitspraak van iemand met lef en visie! (Nico de Vries, BAM pakt uitknijpen onderaannemers aan, Cobouw 2 februari 2012). Kwaliteit, veiligheid en innovatie moeten hoger gewaardeerd worden. Prijsbepalend aannemen is niet meer van deze tijd.

per e-mail

Uitknijpen onderaannemer (2)

Het heeft alles met de opdrachtgevers te maken. Het is een kwestie van vraag en aanbod en momenteel is het aanbod groter dan de vraag. Prijzen van aannemers zijn laag en nemen in de aanbestedingsfase vaak al inkoopvoordelen mee om het werk te kunnen scoren. Deze aannames zullen moeten worden waargemaakt, anders zal een project negatief eindigen en dat doe je een paar keer en dan is het afgelopen. Dus knijpt een aannemer de markt uit en het blijkt ook altijd (of in elk geval vaak) te lukken. Zodra opdrachtgevers écht voor kwaliteit kiezen (vaak is emvi een hype bij opdrachtgevers zonder dat men echt snapt wat dit voor ze kan betekenen en hoe je dit aanpakt) en hier gedurende het project ook op monitoren, zal een aannemer alleen nog met de beste onderaannemers kunnen werken en zijn de prijzen automatisch beter voor deze onderaannemers. Vraag je een 6, dan krijg je een 6, vraag je een 9, dan krijg je een 9. Maar er is een prijsverschil!

per e-mail

Uitknijpen onderaannemers (3)

Iedereen gaat voor zijn bottomline. Kwaliteit staat al heel lang in de schaduw van de prijs. Dit heeft echt alleen zin als men het aandurft om met een ‘zwarte lijst’ te gaan werken, aannemers die ondanks beloften toch langs de hele keten gaan knijpen om de marge te maximaliseren ten koste van de kwaliteit. Maar ik vermoed dat dat een stap te ver is om een streep in het zand te durven trekken.

per e-mail

Reageer op dit artikel