artikel

‘Sensorverf’ waarschuwt voor haarscheuren

bouwbreed

Vliegas en koolstof nanobuisjes zijn de belangrijkste ingrediënten van een verf die waarschuwt voor onder meer haarscheuren in staalconstructies. De verf is een ontwikkeling van de Strathclyde universiteit in Glasgow. De onderzoekers zien er een goedkoper alternatief in voor bestaande systemen om constructies te bewaken. Anders dan deze vergt de nieuwe methode geen dure apparatuur […]

Vliegas en koolstof nanobuisjes zijn de belangrijkste ingrediënten van een verf die waarschuwt voor onder meer haarscheuren in staalconstructies. De verf is een ontwikkeling van de Strathclyde universiteit in Glasgow. De onderzoekers zien er een goedkoper alternatief in voor bestaande systemen om constructies te bewaken.

Anders dan deze vergt de nieuwe methode geen dure apparatuur en geen duur personeel om het aan te brengen. De verf kan als elke andere verf worden aangebracht. De nanobuisjes geven de verf elektrisch geleidende eigenschappen. Hun elektrische weerstand verandert wanneer ze worden verbogen. Dat gebeurt zodra een mankement optreedt aan de constructie waarop de verf is aangebracht. Elektroden in de constructie detecteren elke buiging van de buisjes waarbij elke verandering in de weerstand op een defect wijst. De elektroden zijn aangesloten op draadloze zenders. Een centrale zender geeft de verschillende meetwaarden door aan bijvoorbeeld een meetdienst.

Reageer op dit artikel