artikel

Samenwerken in slimme coalities

bouwbreed Premium

Opereren in netwerken heeft de toekomst, meent Jan Willem van de Groep. Eigenlijk moeten we helemaal af van de term keten-samenwerking.

Ketensamenwerking is nu vooral een commercieel trucje om makkelijker bij een opdrachtgever aan tafel te komen. Dat betogen Jack van der Veen en Marcel Noordhuis in hun opiniebijdrage ‘Ketenintegratie is langeademproject’ die vorige maand in deze krant verscheen. Ketenintegratie is inderdaad meer dan alleen een beetje samenwerken met een paar andere disciplines, iets waar de bouwsector nu volop mee bezig is. Dit optimaliseren van bestaande processen heeft niets te maken met ketenintegratie.

Hoge kwaliteit

Ketenintegratie is namelijk ook geen doel op zichzelf; het is een manier om te innoveren, om een hoge kwaliteit te kunnen leveren aan de klant. Zeker als we richting energieneutrale gebouwen gaan, moet de bouw op een innovatieve manier gaan samenwerken om zo tot innovatieve en betaalbare oplossingen te komen waar de klant op zit te wachten. Daar hebben we echte procesinnovatie voor nodig en geen lapmiddel. Echte procesinnovatie gaat over het centraal zetten van de vraag van de klant door bouwpartijen. De opdrachtgever moet hierbij de markt uitdagen om met slimme totaaloplossingen te komen. Om die totaaloplossingen, zoals een energieneutraal renovatieconcept, te kunnen verzinnen, zijn slimme coalities nodig. Partijen in netwerken die in steeds wisselende samenstellingen samenwerken, afhankelijk van de vraag van de eindgebruiker. Die van bestaande technieken nieuwe combinaties maken. Die denken over de totale levensduur van een gebouw, over het gebouw als systeem. Samenwerken in netwerken dus, niet in ketens.

Maar hoe komen we daar dan? Niet door steeds kleine stappen te nemen. Juist niet! Wat mij betreft gaan we snel door van ketenintegratie naar samenwerken in creatieve coalities, om in 2020 in staat te zijn om energieneutraal te renoveren met verschillende totaalconcepten. En dat tegen concurrerende prijzen, want door samen te werken in netwerken spaar je allerlei transactiekosten uit.

De oplossingen zoals Van der Veen en Noordhuis voorstellen, een lange adem moeten hebben, gedragsverandering bewerkstelligen zijn natuurlijk allemaal waar, maar maken mij wel moedeloos. Op deze manier heeft niemand echt zin om eraan te beginnen. Terwijl er bouwpartijen zijn die allang in zo’n slimme coalitie bezig zijn met vernieuwing. Die de eindgebruiker centraal stellen en met een totaalproduct komen. Kortom: die gewoon zijn begonnen om op een andere manier te werken.

Actie

Echte voorbeelden van ketenintegratie zijn er al: kijk maar eens naar de winnaars van de wedstrijd ‘De Voorsprong’. Deze bouwpartijen zijn zelf aan de slag gegaan in een slimme coalitie, om samen een antwoord te vinden op de vraag van de eindgebruiker.

Daarom zou ik willen oproepen tot actie: bouwpartijen, ga aan de slag en begin gewoon met op een andere manier samen te werken, het liefst in netwerken. Dat levert namelijk innovaties op en dat kan in deze economische tijden je redding zijn. Immers, als je wilt afvallen kun je er heel lang over nadenken en praten, maar op een gegeven moment moet je toch gewoon beginnen en iedere keer weer opnieuw proberen wat echt werkt in de praktijk.

Programmaregisseur bij Energiesprong

Energiesprong is een programma dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt uitgevoerd door de SEV.

www.energiesprong.nl

Reageer op dit artikel