artikel

Installatiesector denkt in crisistijd vooruit

bouwbreed Premium

Atag, Itho Daalderop, Buva en het renovatieproject Dolomietenlaan zijn net als Hansgrohe en Burgerhout de winnaars van de VSK Awards. Het economisch zware weer heeft volgens de jury nog geen vat gekregen op het innovatieve vermogen van de bedrijfstak installatie.

Atag won in de categorie Vuur met zijn Multigasketel. Deze HR-combiketel verstookt met een aangepaste temperatuur- en zuurstofmeting om het even welke gassamenstelling. Het toestel stelt zelf vast welk mengsel naar de brander gaat. De Multigasketel speelt volgens de jury in op de verwachting dat het huidige aardgas zover opraakt dat ook andere gassamenstellingen moeten worden gebruikt.

Itho Daalderop ontvangt voor zijn Flat Energy Cube de onderscheiding voor de categorie Aarde. Met dit concept kan elke bestaande portiek- of galerijflat met elk energielabel worden opgetrokken naar energielabel A++. Dat zal vooral woningcorporaties aanspreken, denkt de jury. Die meent ook dat het concept de kloof tussen installatie en gebruiker verkleint. De laatste is er goedkoper mee uit, net als de eigenaar.

Buva Rationele Bouwproducten krijgt de VSK Award van de categorie Lucht voor zijn ventilatiesysteem SmartStream. Woningen worden er op natuurlijke wijze mee geventileerd via mechanische zelfregelende ventilatieroosters en een mechanische afvoer. Het systeem regelt en kalibreert zichzelf. Dat laatste scheelt volgens de jury veel installateurstijd.

De projectonderscheiding gaat naar het renovatieproject Dolomietenlaan in Tilburg. Acht woningen uit de jaren zeventig zijn daar in zes weken onder meer voorzien van een nieuwe buitenkant en uiteenlopende installaties. De jury denkt dat de renovatie ook op grote(re) schaal met succes te herhalen is. Hansgrohe won in de categorie Water met zijn thermostaatkraan Ecostat Select. Burgerhout ontving de Publieksprijs voor zijn restwarmtewisselaar Ecoflo.

Reageer op dit artikel