artikel

De dode hoek 2

bouwbreed

Iedereen die wel eens goed naar de functie van beveiligingssensoren of -camera’s heeft gekeken, weet dat er twee kritische factoren zijn om er op te vertrouwen dat het systeem deugt. Eén, op welke locatie zijn de grootste risico’s? En twee, hoe en vanuit welk perspectief kan het mechanische oog zo worden ingesteld, dat alles wat […]

Iedereen die wel eens goed naar de functie van beveiligingssensoren of -camera’s heeft gekeken, weet dat er twee kritische factoren zijn om er op te vertrouwen dat het systeem deugt. Eén, op welke locatie zijn de grootste risico’s? En twee, hoe en vanuit welk perspectief kan het mechanische oog zo worden ingesteld, dat alles wat moet worden waargenomen, wordt waargenomen? Natuurlijk is daarna niet de veiligheid voor 100 procent gegarandeerd. Iemand moet het oog aanzetten. Iemand moet (snel) reageren als het oog wat waarneemt. En iemand moet geautoriseerd zijn om te handelen. Met het toezicht op corporaties hoeft dus op zich niets mis te gaan. Binnen de organisatie kunnen twee directeuren met vier ogen kijken en kunnen interne (onafhankelijke) functionarissen dwars kijken of de centen kloppen, de kwaliteit deugt of de klanten serieus genomen worden én of het er integer aan toe gaat. Dan is er het interne toezicht waar de portefeuilles zo verdeeld moeten zijn dat de meest kritische bedrijfsprocessen professioneel en onafhankelijk kunnen worden beschouwd. Zo heeft een organisatie die grote financiële risico’s loopt minimaal een autoriteit nodig die scherp waarneemt en op de juiste momenten de juiste vragen durft te stellen. Ten slotte hebben we het externe toezicht, het formele en het informele. Veel ogen kijken mee. Van autoriteiten tot visitaties en rankings. Voor elk kritisch bedrijfsproces is er wel een autoriteit of een externe instantie die een geoefend oog heeft. Het pand is dus goed te beveiligen met de bestaande instrumenten. Maar waar zit dan de dode hoek?

Adviseur Andersson Elffers Felix

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel