artikel

Communicatie

bouwbreed

Het zal je maar gebeuren, op je verjaardag de risée van Europa worden. Het overkwam Mark Rutte begin deze week. De aanleiding: de Polen-site van de PVV. Heel Europa, twee Europese Commissarissen waaronder zijn partijgenoot Neelie Kroes en het Europarlement met partijgenoot Hans van Baalen voorop, riepen de premier op afstand te nemen van de […]

Het zal je maar gebeuren, op je verjaardag de risée van Europa worden. Het overkwam Mark Rutte begin deze week. De aanleiding: de Polen-site van de PVV. Heel Europa, twee Europese Commissarissen waaronder zijn partijgenoot Neelie Kroes en het Europarlement met partijgenoot Hans van Baalen voorop, riepen de premier op afstand te nemen van de site.

Dat die weigerde om er maar een woord aan vuil te maken, tekent Rutte voor de zoveelste keer. Altijd als er iets aan de hand is rond de PVV, houdt Rutte zijn mond. Dat komt de geloofwaardigheid niet ten goede. Een kwestie van communicatie dus.

Als troost kan worden gezegd dat hij niet de enige is, die niet weet wat communiceren is. Neem bijvoorbeeld managers. Zo’n 70 procent van hun werk bestaat uit communicatie, maar ze zijn er niet voor opgeleid en de meeste kunnen het ook niet. Te vaak zie je managers die denken dat als ze een keer iets gezegd hebben, het dan ook gebeurt. Management by speech heeft oud-milieuminister Pieter Winsemius dat ooit genoemd, al bedoelde hij dat iets anders.

Intussen blijven we met z’n allen behoorlijk in de problemen zitten. Een heuse recessie is wederom ons deel terwijl we nog niet eens hersteld zijn van de vorige. Vervolgens maakt de politieke communicatie het er niet beter op.

Tijdens de bijeenkomst ‘De staat van de economie’ liet minister Maxime Verhagen welhaast onverbloemd doorschemeren dat bij de komende bezuinigingsronde geen enkel onderwerp taboe is, ook niet de hypotheekmarkt. Dat schept een band met zwaar getroffen sectoren als de woningbouwers. Zou het een kwestie zijn van woonconsumenten alvast voorbereiden op het ergste?

Opvallend hierbij is dat zelfs Wilders Henk en Ingrid lijkt te laten vallen door het taboe rond de hypotheekrenteaftrek te laten vallen. Conditioneel, dat wel, want er moet een miljardenbezuiniging bij ontwikkelingssamenwerking tegenover staan.

Dergelijke opmerkingen zijn even schadelijk als de Polen-site. Anders dan Wilders denkt is ontwikkelingssamenwerking allang geen Sinterklaascadeautje meer, daar staan inkomsten tegenover al mag dat nog steeds niet hardop gezegd worden. En die Polen en niet te vergeten Roemenen en Bulgaren hebben we straks als de economie weer aantrekt hard nodig om onze huizen te bouwen. Kan iemand dat eens naar hem communiceren?

Reageer op dit artikel