artikel

Bouwteam redt woningmarkt niet

bouwbreed

Minister Liesbeth Spies (binnenlandse zaken) verwacht dat er op zeker moment vanzelf weer een effectieve vraag naar woningen ontstaat. Daarom wil zij voorlopig geen steunmaatregelen treffen voor de bouw. Nico Rietdijk vindt het echter de hoogste tijd worden voor het kabinet om tot actie te komen.

De situatie op de woningmarkt begint echt nijpend te worden. Vanuit de woningmarkt dreigt zelfs een systeemcrisis voor de totale Nederlandse economie.

Minister Spies deelt de zorgen van projectontwikkelaars en bouwbedrijven over de inzakkende bouwproductie, zo schreef zij onlangs aan de Tweede Kamer. Hiermee reageerde zij tevens op de brandbrief van NVB enkele weken terug aan het kabinet. De minister benadrukte dat er nog vóór de zomer besluitvorming zal plaatsvinden over de overdrachtsbelasting. Ook buigt het kabinet zich over het wegnemen van de hindernissen voor starters op de koopwoningenmarkt. Veel verder wil zij echter niet gaan. Liever zegt de bewindsvrouw hoopvol uit te kijken naar de ‘Toekomstagenda Bouw’, dat het Bouwteam met experts uit verschillende takken van sport, dit voorjaar moet presenteren.

Hoewel dit laatste op zichzelf een prima initiatief is, helpt het de bouwsector op korte termijn natuurlijk niet.

De agenda waaraan het Bouwteam werkt, heeft immers een langetermijnperspectief. Die wil gaan over kwesties als innovatie en integriteit, maar daar heeft de consument die nú geen hypotheek krijgt, de architect die nú niets te ontwerpen heeft, de ontwikkelaar die nú zijn plannen niet verkoopt en de bouwer die nú niets te bouwen heeft, helemaal niets aan. Minister Spies moet ongetwijfeld dol zijn geweest op die televisieserie uit de jaren tachtig ‘The A-team’, over een groepje populaire huurlingen die in hun busje door Amerika trokken en alles en iedereen die in de problemen kwam, wilden redden. Maar pas op; laten we niet denken, dat dit B(ouw)-team ons wel even komt redden.

Het siert Spies in elk geval wel dat zij als enige minister heeft gereageerd op de brandbrief van NVB. De andere verantwoordelijke ministers, Maxime Verhagen en Jan Kees de Jager, gaven niet thuis. En toch is de problematiek veel breder dan alleen de woningmarkt of de bouw. Sterker, er dreigt een chronisch krediettekort op de woningmarkt te ontstaan en aangezien krediet dé zuurstof is, dreigt de woningmarkt en daardoor – als we niet oppassen– de hele economie buiten adem te raken. Met dus alles en iedereen die er middenin zit, zoals burgers en bedrijven.

Schuldgevoel

Grote groepen huiseigenaren, die in het verleden met goedkeuring van de banken en hun toezichthouders hypotheken hebben afgesloten, dreigen nu door het dichtdraaien van de hypotheekkraan met dalende huizenprijzen te worden geconfronteerd. Deze mensen wordt vervolgens nog eens een schuldgevoel aangepraat, want zij zouden “zo dom zijn geweest in het verleden veel te veel te hebben geleend.”

Is het gek, dat Nederland intussen tot de landen behoort met de grootste economische krimp binnen Europa? Natuurlijk niet; de consument ziet het gewoon niet meer zitten, murw geworden door al die angstverhalen en terugtrekkende banken.

Hier helpt echt geen B(ouw)-team aan. Onze grootste uitdaging is: hoe zorgen we ervoor dat de woningmarkt weer stabiel wordt. Genoeg fundingis cruciaal. Minister Jan Kees de Jager en minister Maxime Verhagen: wordt wakker en besef dat een gezonde economie niet zonder gezonde woningmarkt kan.

Directeur NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers

Reageer op dit artikel