artikel

octrooiOnder water gelijkmatig beton storten

bouwbreed

Het aanbrengen van colloïdaal beton op een met zinkstukken en stortsteen beschermde onderwaterbodem verloopt gelijkmatiger en preciezer met een speciale stortmond.

Bij kades en meerplaatsen in havens en kanalen is de bodem ter bescherming meestal voorzien van zinkstukken die zijn bedekt met stortsteen. Om te zorgen dat deze stenen op hun plaats blijven, kunnen ze onder water worden gefixeerd met beton. Of beter gezegd: met colloïdaal beton, dat door speciale toevoegingen niet zo makkelijk ontmengt als je het onder water op de bodem laat vallen.

Het octrooi ‘Pouring device for pouring a fluid hardening mass under water’ beschrijft een speciale stortmond voor het aanbrengen van colloïdaal beton op stortstenen. De vinding bestaat uit enkele geschakelde, platte, breed uitwaaierende segmenten, met een brede uitlaatopening die het vloeibare beton evenwijdig aan de onderwaterbodem verspreidt. Voor een goede verdeling over de stortstenen zijn de stalen segmenten van binnen voorzien van verticale tussenschotjes. De onderkant van de stortmond blijft tijdens het storten op een hoogte van 20 tot 50 centimeter boven de stenen.

In een toelichting vertelt (mede)uitvinder Fred Burchartz over de stortmond: “Het grote voordeel ten opzichte van de gebruikelijke – enkele – stortbuis, is dat we onder water ineens een veel breder oppervlak bestrijken. De uitvoering die we nu gebruiken is 1,5 meter breed, maar als het nodig is kunnen we er ook een maken met een breedte van 2 tot 3 meter. Door het stortsysteem dat we gebruiken, kunnen we het beton gecontroleerd aanbrengen en ook registreren hoeveel liter per vierkante meter is aangebracht en bovendien waar dat precies is gebeurd. Dat is voor de kwaliteit een hele stap. We hebben er ook altijd een duikteam bij, dat steeds na het aanbrengen van een aantal banen alles controleert.”

In samenwerking met betonpompbedrijf Nijwa heeft duikbedrijf COW (Civiele Onderwater Werken) al een aantal projecten uitgevoerd met de nog naamloze stortmond. Burchartz, een van de oprichters van COW: “Een van de uitvinders werkte tot voor kort bij Nijwa, en in principe doen we de projecten ook samen met dat bedrijf. Maar daarover zijn geen harde afspraken, we kunnen ook met anderen samenwerken.” Plannen voor verkoop of verhuur van de losse stortmond zijn er niet. Burchartz: “Er komt nog wel wat bij kijken om zo’n stort in goede banen te leiden, ondanks het gemak dat we van onze stortmond hebben. Als iemand hem wil huren, moeten ze ons er bij nemen.”

octrooinummer: NL2004702

houder: Duikbedrijf COW, Vianen

uitvinders: P. Bosman, M. Dienaar, F. Burchartz, A. Bos

Op de websites van COW (www.duikwerken.com) en Nijwa (www.nijwapompen.nl) is een ruim twee minuten durend filmpje te zien over de werking van de stortmond.

Reageer op dit artikel