artikel

Kopersmarkt?

bouwbreed Premium

Je hoort iedereen de hele tijd roepen dat de woningmarkt helemaal op slot zit. Het aanbod is ontzettend groot en niemand komt van zijn huis af. Met als logisch gevolg dat de prijzen dalen.

‘Een kopersmarkt’ is de veelgehoorde conclusie. Dat is echter alleen correct als je kopers en verkopers met elkaar vergelijkt. Er is nog een andere, onderbelichte groep actief in deze markt. Situatie 1: Je bent een starter. Je hebt een opleiding gedaan waarmee je niet eenvoudig aan de bak komt. Uiteindelijk heb je het voor elkaar gekregen een tijdelijke baan te scoren via een uitzendbureau. Misschien wel een mooie opstap naar een vast contract. Je wilt zo langzamerhand wel een eigen plekje, en dat lange huren lijkt toch wel zonde van je geld. Je gaat maar eens rondkijken in de buurt. Gelukkig staat er redelijk wat te koop, en via wat handige contacten krijg je een leuk starterswoninkje op het oog. Alles gaat goed, totdat je bij de bank komt. Geen vast contract, te weinig spaargeld, geen zekerheid over de executiewaarde, beter even wachten dus. Kortom: (nog) geen hypotheek.

Situatie 2: Je bent een starter. Je hebt een opleiding gedaan waarmee je goed aan de bak komt. Je hebt een baan en direct na je eerste tijdelijke, krijg je een vast contract aangeboden. Om je eerste jaren te overbruggen ben je in een prima huurhuisje beland, maar eigenlijk wil je wel wat groters. Gelukkig staat er genoeg te koop. Sterker nog: eigenlijk wel erg veel. Het ene huis net weer even beter dan het andere. Maar de prijzen dalen en tegelijkertijd ga je met een beetje geluk straks meer verdienen. Die tuin op het zuiden én een dakkapel klinkt dan toch wel erg aantrekkelijk. Kortom: (nog) geen koophuis.

Niemand begint met kopen dus. Of kent u iemand die wel profijt heeft bij snel een huis kopen? Nee? De wacht-ersmarkt is geboren.

Bas Klaver

Kritieke Waarde

Reageer op dit artikel