artikel

Het geneuzel

bouwbreed

Op nauwelijks subtiel te noemen wijze heeft koningin Beatrix toch maar even mooi laten weten wat ze van de politiek in het algemeen en van dit kabinet in het bijzonder denkt. Vanuit het verre Oman heeft zij den volke kond gedaan van haar opvatting over het dragen van een hoofddoek in een moskee. En dat […]

Op nauwelijks subtiel te noemen wijze heeft koningin Beatrix toch maar even mooi laten weten wat ze van de politiek in het algemeen en van dit kabinet in het bijzonder denkt. Vanuit het verre Oman heeft zij den volke kond gedaan van haar opvatting over het dragen van een hoofddoek in een moskee. En dat alleen maar omdat de PVV van Geert Wilders het nodig vond om vragen te stellen over haar hoofdbedekking. Nu is dit niet de eerste keer dat de PVV duidelijk maakt weinig op te hebben met deze koningin. Haar kersttoespraak viel ook al in verkeerde aarde omdat zij het opnam voor duurzaamheid en een beter milieu. Dat leverde haar al een getwitterde schrobbering op, de vraag of ze lid van GroenLinks was geworden. Nu de koningin zelf de commotie rond de hoofddoek als onzin heeft afgedaan, zou verwacht mogen worden dat Wilders weer van zich laat horen. Neen, dus. Hij weet maar al te goed dat hij die strijd gaat verliezen.

Wellicht dat Rutte en Verhagen een belangrijke les leren uit dit incident. Gewoon genadeloos terugslaan richting Wilders, dat is de enige manier om hem de mond te snoeren. Nog belangrijker is dat zij nu weten dat ze zich ten onrechte gegijzeld hebben gevoeld door de gedoogpartner. Het CDA is daar overigens al mee bezig met de nieuwe profilering richting midden. Nu het woord rentmeesterschap nog en we zijn weer op de goede koers.

Helaas moeten we constateren dat al deze strapatsen slechts bliksemafleiders zijn. Economisch gaat het helemaal nog niet. Het wantrouwen in en binnen de financiële sector blijft groot, getuige de telkens gebroken records van de hoeveelheid geld die banken veilig in deposito zetten bij de Europese Centrale Bank. Daar moet de prioriteit van politici liggen, het vertrouwen van en in de financiële sector weer herstellen zodat er weer geld de reële economie instroomt. Dat werkt ook voor de woningmarkt en daarmee de woningbouw beter dan de halfbakken maatregelen die tot nu toe genomen zijn. En als het kabinet toch bezig is, dan kan het meteen ook even de Autoriteit Financiële Markten gispen over het dreigement richting banken over hypotheekverstrekking.

Reageer op dit artikel