artikel

‘Luchtig’ materiaal isoleert warmte en trilling

bouwbreed Premium

Warmte of koude, geluid en trillingen kunnen op termijn goed worden geïsoleerd met een nieuw materiaal dat voor 99,99 procent uit lucht bestaat. Met een dichtheid van 0,9 milligram per kubieke centimeter moet het nog naamloze materiaal dat Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden, ‘s werelds lichtste zijn. Aldus de onderzoekers van de University of California (UCI) Irvine, […]

Warmte of koude, geluid en trillingen kunnen op termijn goed worden geïsoleerd met een nieuw materiaal dat voor 99,99 procent uit lucht bestaat. Met een dichtheid van 0,9 milligram per kubieke centimeter moet het nog naamloze materiaal dat Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden, ‘s werelds lichtste zijn. Aldus de onderzoekers van de University of California (UCI) Irvine, HRL Laboratories en het California Institute of Technology. In hun berekening is het materiaal ruim honderd keer lichter dan Styrofoam. Het bestaat uit een raster van holle metalen nanobuisjes die onderling zijn verbonden. De relatief grote hoeveelheid lucht die in de structuur is opgesloten, maakt het goed geschikt als isolatiemateriaal. De mechanische ‘rek- en trekeigenschappen’ maken het volgens de onderzoekers ook geschikt om schokken te absorberen. Zij ontwikkelden het materiaal voor het Amerikaanse defensie-instituut DARPA.

Reageer op dit artikel