artikel

Stroom opwekken via straattegel

bouwbreed Premium

Bezoekers van Westfield Stratford City helpen mee de buitenverlichting van dit Britse winkelcentrum van energie te voorzien. In het voetgangersgebied worden binnenkort tegels gelegd die elektriciteit produceren als er op wordt gelopen. “Zonder piëzokristallen”, benadrukt ontwikkelaar Laurence Kemball-Cook van Pavegen uit Londen.

De techniek om onder druk belopen locaties piëzokristallen te installeren en zo elektriciteit te maken, bestaat al langer. De inmiddels failliete Rotterdamse club Watts deed dat in 2008 onder de dansvloer en de nationale beheerder van het Israëlische wegennet voorzag in 2009 nabij Tel Aviv 30 meter snelweg van piëzokristallen. De Japanse spoorwegmaatschappij JR East gebruikt in Tokio al enkele jaren een perron met piëzokristallen. In al deze toepassingen wekken die elektriciteit op zodra ze worden ingedrukt.

De kristallen doen dat pulsgewijs. Maar volgens Kemball-Cook maakt dat een constante elektrische stroom onmogelijk. Zijn systeem levert die wel. De exacte manier waarop dat gebeurt laat hij in het midden. Opwekken gaat net als bij piëzokristallen maar vervolgens vlakt de elektronica de puls af tot een min of meer constante waarde. De elektriciteit laadt een lithium/polymeer-accu van 12 volt die de energie weer afgeeft aan onder meer led-straatverlichting. Eén tegel genereert volgens de ontwikkelaar tot 2,1 wattuur elektriciteit per uur.

De huidige uitvoering van de Pavegen bestaat uit vierkante tegels met een toplaag van herverwerkt rubber en een basis van polymeerbeton. Onder het gewicht van een voetganger drukt de toplaag ruim 5 millimeter in. In het midden zit een led-armatuur die via de accu wordt gevoed. De armatuur licht op zodra iemand de tegel betreedt.

Het systeem is getest in enkele proefprojecten. Westfield Starford City is het eerste praktijkproject. De tegels komen tussen de ingang van het winkelcentrum en het Olympisch Stadion van Londen.

Reageer op dit artikel