artikel

Ochtendkrant

bouwbreed

Het opsnuiven van actuele zaken en politieke ontwikkelingen is voor mij even noodzakelijk als ademen en eten. Het is dan ook niet vreemd dat een onderdeel van mijn dagelijkse start (naast het bakkie koffie en het betreden van het kleinste kamertje) bestaat uit het uitgebreid consumeren van de ochtendkrant. Het is een vreemde gewaarwording dat […]

Het opsnuiven van actuele zaken en politieke ontwikkelingen is voor mij even noodzakelijk als ademen en eten. Het is dan ook niet vreemd dat een onderdeel van mijn dagelijkse start (naast het bakkie koffie en het betreden van het kleinste kamertje) bestaat uit het uitgebreid consumeren van de ochtendkrant. Het is een vreemde gewaarwording dat dit verslavende ritueel, even als een aantal andere vermeende noodzakelijkheden, zonder problemen van de ene op de andere dag aan de kant kan worden geschoven. Terwijl ik van het gehele wereldgebeuren was buitengesloten en genoot van het Atlasgebergte in Marokko waar de krachten van de natuur zich aftekenden in de vormgeving van het landschap, rommelde een nazaat van Wodan hevig aan de aardkorst in Turkije. Tijdens mijn verblijf in een Bedoeïenentent midden in de stoffige woestijn, werd elders op dat continent tot vreugde van de hele wereld, een gezochte Bedoeïenboefop Arabische wijze afgeslacht. En waarachtig, in Nederland sloten de grote aannemers een pact met de kleintjes tot teleurstelling van de schuine dakhazen. Drie weken Afrika en leven in primitieve omstandigheden was voor mij voldoende om volledig afstand te nemen van de verwende wereld waarin we leven, maar onvoldoende om die te willen verliezen. Ik was dan ook reuze benieuwd of het opgestapelde en het achterhaalde nieuws in het pakketje opgespaarde kranten mij zou kunnen inspireren tot een prikkelende en kritische beschouwing over het ogenblikkelijke belang. Vlot liet ik de pagina’s van 15 dagen opgespaarde Cobouw door mijn vingers glijden en maakte met een brede streep een volgorde van betekenis. Maar liefst 69 thema’s boden mogelijkheden om er weer eens ouderwets tegenaan te gaan. De lijst werd aangevoerd met een artikel van Kuijpers Installaties uit Helmond (editie 21 oktober) over de ellende van duurzame energie. Nog beter dan Agentschap.nl wist hun publiciteitsman te melden dat niet één wko-installatie in Nederland goed werkt en dat zij ‘handig’ willen inspelen op die gebreken. Een bedenkelijke ‘reclamestunt’ want je mag er van uit gaan dat een behoorlijk deel van die warmtekoude-opslag-systemen die niet deugen door Kuijpers zelf zijn gemaakt.

Algemeen directeur Techniekhuys

Reageer op dit artikel