artikel

Beelden

bouwbreed

Bouwers zijn boeven. Architecten zijn gemankeerde kunstenaars. Juristen maken alles moeilijk. Woningcorporaties zijn alleen maar sociaal bezig. Rijkswaterstaat heeft alle kennis uit huis gedaan. Onderaannemers maken rotzooi. Accountants zijn saai. Ingenieurs willen problemen oplossen, niet voorkomen. Ambtenaren zijn traag. In de bouwsector hebben we vele vooroordelen klaar. Laatst kreeg ik nog een welgemeend compliment: je […]

Bouwers zijn boeven. Architecten zijn gemankeerde kunstenaars. Juristen maken alles moeilijk. Woningcorporaties zijn alleen maar sociaal bezig. Rijkswaterstaat heeft alle kennis uit huis gedaan. Onderaannemers maken rotzooi. Accountants zijn saai. Ingenieurs willen problemen oplossen, niet voorkomen. Ambtenaren zijn traag. In de bouwsector hebben we vele vooroordelen klaar. Laatst kreeg ik nog een welgemeend compliment: je stelt mijn vooroordelen over juristen echt aan de kaak. Mooi, denk ik dan. Maar hoe komt het toch dat wij in deze sector zo ontzettend gekleurd naar elkaar kijken? Of is het een normaal Nederlands verschijnsel? Mensen houden van hokjes, toch. Het is lekker makkelijk om vanuit beelden met elkaar om te gaan. Maar het doet ook veel met ons, meer dan je denkt. Voor een goede samenwerking tussen partijen is vertrouwen nodig. Maar partijen kunnen elkaar niet vertrouwen. Mensen wel. Maar mensen hebben last van vooroordelen. En hoe vaker we vooroordelen herhalen, al dan niet als grapje, hoe meer ze inslijten en in de weg zitten op het doornige pad naar vertrouwen. Hoe gaan we dat veranderen?

Misschien moeten we een virtuele tentoonstelling maken: Beelden in de Bouw. Op www.vernieuwingbouw.nl heb ik alvast een voorzetje gemaakt. Die laten we een paar maanden staan, iedereen mag daar zijn commentaar op geven en zijn beelden aan toevoegen. En aan het eind zetten we het scherm op zwart. En beloven elkaar plechtig om echt naar elkaar te kijken en te luisteren, om zo je oordeel te vormen. Wie doet mee?

Directeur Vernieuwing Bouw

j.schlangen@vernieuwingbouw.nl

Reageer op dit artikel