artikel

Anticyclisch beleid

bouwbreed

Toen ik tijdens mijn studiejaren in Twente in het bestuur van de plaatselijke studievereniging terechtkwam, had ik van continuïteit nog weinig kaas gegeten. Wat verwacht je ook van een student. Je houdt altijd een stukje maand over aan het eind van je studiefinanciering, en nadenken over morgen kan een andere keer nog wel. Verbaasd was […]

Toen ik tijdens mijn studiejaren in Twente in het bestuur van de plaatselijke studievereniging terechtkwam, had ik van continuïteit nog weinig kaas gegeten. Wat verwacht je ook van een student. Je houdt altijd een stukje maand over aan het eind van je studiefinanciering, en nadenken over morgen kan een andere keer nog wel. Verbaasd was ik dan ook dat er bij de vereniging in kwestie nagedacht werd over anticyclisch financieel beleid. Als je wat spek weet te kweken, maak het dan niet meteen op, maar bewaar het voor de magere jaren. Klinkt ontzettend verstandig, toch? Een dergelijke visie kun je heel goed vertalen naar een algemene les. In ieder bedrijf, in iedere sector, in ieder land zijn er namelijk wel wat cyclussen te doorbreken. Geen beslissingen nemen op basis van wat gisteren gebeurd is, maar vasthouden aan een visie. Neem nou de tendens om steeds meer te centraliseren binnen een bedrijf. Uit kostenoverwegingen en efficiëntie worden staffuncties naar één locatie getrokken, regio’s worden opgedoekt, besluitvorming wordt gekanaliseerd. En vijf jaar later schieten de kantoortjes weer als paddenstoelen uit de grond en hoort de HR-functie toch eigenlijk wel dichtbij je personeel te zitten. Of een nog mooier recent voorbeeld: de terugtrekkende overheid. Zijn de heren en dames ambtenaren net gewend aan het idee van sturen op afstand, wordt ProRail ineens op de vingers getikt door haar vervoerders. De toepassing van prestatiecontracten, waarin veel meer verantwoordelijkheid bij de aannemers ligt, zou namelijk negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van het spoorwegennet, bericht deze krant. Weg dus met die innovatieve contracten! Als het aan Veolia ligt, bepaalt de opdrachtgevende overheid straks weer precies wat er gebeurt, en wordt ondernemerschap en creativiteit uit de markt weer netjes de grond in geboord. En dat terwijl opdrachtnemend Nederland net begon te begrijpen wat zo’n opdrachtgever nu eigenlijk fijn vindt. Nee, dan liever blind zijn voor optimalisaties en lekker ieder jaar je beschikbare budget opmaken. Om vervolgens over een paar jaar weer van voor af aan te beginnen: “Inefficiënt ambtelijk apparaat ProRail schreeuwt om innovativiteit marktpartijen.”

Bas Klaver

Kritieke Waarde

Reageer op dit artikel