artikel

octrooiPrefab aanbouw reduceert kosten en overlast

bouwbreed

Een huis kan in één dag worden uitgebouwd met een geprefabriceerde aanbouw inclusief isolatie en leidingen.

“De gebruikelijke manieren om een woning of een ander gebouw te voorzien van een aanbouw zijn arbeidsintensief en bezorgen de gebruikers een aanzienlijke overlast doordat het gebouw langdurig open is. Niet alleen als de aanbouw ter plekke helemaal op traditionele wijze wordt opgebouwd, maar ook als er gebruik wordt gemaakt van geprefabriceerde wanden”, schrijft Jan Wind in octrooiaanvrage NL2003931. De architect bedacht eerder al een manier om door plaatsen van een nieuwe ‘schil’ een huis achteraf goed te isoleren (en zo energetisch op te waarderen naar een A-label). Een vinding die eerder dit jaar al aan bod kwam in deze rubriek en onder andere bestaat uit het binnen een dag plaatsen van een prefab gevel tegen de bestaande gevel. “Bij die schilrenovatie van woningen komen we vaak tegen dat ook de keuken moet worden vergroot of dat een slaapkamer moet worden aangebouwd”, geeft Wind als toelichting, “en daar heb ik deze overlast en kostenbesparende prefab oplossing voor bedacht.”

Zijn aanpak is als volgt. Meet met computergestuurde apparatuur in waar de uitbouw moet aansluiten op de gevel. Voor een complex met gelijke woningen hoeft dat maar één keer. Stel in de fabriek een complete aanbouw samen met een betonnen vloer plus wanden, bestaande uit een raamwerk van hout, staal en kunststof, afgewerkt met een materiaal naar keuze.

Leidingen

Met de toe- en afvoerleidingen weggewerkt in de vloer- en wandisolatie. En desgewenst al voorzien van een badkamer of keukenblok. Breng ondertussen bij het gebouw funderingspalen in de grond. Leg de bovenkant van de nieuwe en bestaande fundering bloot en breng stelpoten aan op de nieuwe palen. Verwijder vervolgens op één dag plaatselijk het buitenblad, zet meteen daarna de uitbouw op de poten, plaats een vorstrand, sluit de leidingen aan op de bestaande installaties en werk de aansluiting op het buitenblad af.

Wind, die schat dat zijn aanpak zo’n 30 procent goedkoper uitvalt dan het maken van een traditionele uitbouw, is druk bezig met het vermarkten van zijn vinding: “We hebben een aantal fabrieken gevonden die de aanbouwen gaan maken”, verduidelijkt hij. “Daarnaast zoeken we gespecialiseerde bedrijven die ze op de fundering zetten en het geheel verder afwerken. En we proberen opdrachten te verwerven in de renovatiemarkt. Zo zijn we in gesprek woningbouwverenigingen en al ver gevorderd met twee kleinere projecten en een opdracht voor een grootschalig project.”

octrooinummer; NL2003931

houder: Jan Wind, Musselkanaal

uitvinder: Jan Wind

Reageer op dit artikel