artikel

Nivellering

bouwbreed Premium

Nivellering De schellen moeten deze week een ieder van de ogen gevallen zijn. Het vertrouwen in de financiële sector en ook van de sector is ijzingwekkend laag. De hypotheekverstrekking en daarmee de woningmarkt ligt volledig op z’n gat. Hoe NVM en VEH ook ageren tegen de hypotheekregels van de banken en vooral de rigide uitvoering […]

Nivellering

De schellen moeten deze week een ieder van de ogen gevallen zijn. Het vertrouwen in de financiële sector en ook van de sector is ijzingwekkend laag. De hypotheekverstrekking en daarmee de woningmarkt ligt volledig op z’n gat. Hoe NVM en VEH ook ageren tegen de hypotheekregels van de banken en vooral de rigide uitvoering ervan, er gebeurt niets. Zelfs minister Jan Kees de Jager laat zich leiden door de banken. Versoepeling van de regels ziet hij niet zitten. Hij houdt het erop dat het consumentenvertrouwen de belangrijkste oorzaak van de stagnatie op de woningmarkt is.

Dat de banken de consumenten niet vertrouwen, is nog tot daar aan toe. Ze vertrouwen elkaar echter ook niet, zo is deze week nog eens schrijnend aangetoond. Een recordbedrag van 221 miljard euro hebben de banken even gestald bij de Europese Centrale Bank. Het is ook begrijpelijk. De Jager heeft immers aangekondigd dat banken die weer aan de overheidsborst moeten gaan hangen, geen bonussen meer mogen geven. Welke bankier neemt dan nog welk risico dan ook.

Een soortgelijk (gebrek aan) vertrouwen is ook in de politiek waarneembaar. Niets laat het kabinet na om de overheidsfinanciën te saneren. Een truc daarbij is onder het mom van decentralisatie je eigen ellende over de muur te flikkeren naar de lagere overheden die de rotzooi voor je mogen opruimen. Neem het natuurbeleid. Gedwongen door internationale afspraken is Nederland verplicht een aantal zaken goed te regelen. Te duur vindt het kabinet. De geldkraan dicht en het beleid naar de provincies gooien. Die lopen nu het risico met torenhoge boetes geconfronteerd te worden omdat zij zich niet aan de afspraken kunnen houden. En Henk Bleker wast zijn handen in onschuld.

Niet voor niets stond – eindelijk – een VVD-prominent, Johan Remkes in zijn rol van voorzitter van het Interprovinciaal Overleg, op om deze truc aan de kaak te stellen. Niet dat zijn woorden helpen, maar het is een teken aan de wand.

Erger is dat de lagere overheden nu wettelijk gedwongen zijn uitgaven te doen waarvoor ze onvoldoende budget krijgen. Schrappen van investeringen, nog niet terug te vinden in de provinciale begrotingen, zullen ongetwijfeld komen. Zo worden we allemaal armer en lukt het een rechts kabinet waar Joop den Uyl nooit in is geslaagd: verregaande nivellering.

Reageer op dit artikel