artikel

Mallotigheid

bouwbreed Premium

Ambtelijke nijverheid heeft me afgelopen weken weer behoorlijk van mijn à propos gebracht. De toetsing van de sprinklerinstallatie had blijkbaar niet het vereiste certificaat opgeleverd, waardoor iedereen die ook maar niets betekende in rep en roer geraakte en zich plots heel belangrijk ging vinden. De exorbitante eisen omtrent automatische brandbestrijdingsinstallaties vormen een ongelofelijke geldverkwisting en […]

Ambtelijke nijverheid heeft me afgelopen weken weer behoorlijk van mijn à propos gebracht. De toetsing van de sprinklerinstallatie had blijkbaar niet het vereiste certificaat opgeleverd, waardoor iedereen die ook maar niets betekende in rep en roer geraakte en zich plots heel belangrijk ging vinden. De exorbitante eisen omtrent automatische brandbestrijdingsinstallaties vormen een ongelofelijke geldverkwisting en een blijvende kostenpost in de exploitatie. Certificerende instanties, preventieadviseurs en vooral installateurs maken zowel de architecten als de opdrachtgevers van alles en nog wat wijs met hun programma van eisen, dat gebaseerd is op hun eigen uitleg van de regularisatie. Ik heb geen moeite met speciale voorzieningen in vuurwerkbunkers of chemische pakhuizen, maar wel met sprinklereisen in betonnen trappenhuizen waarvan de vuurbelasting nul komma nul is. Blijkbaar allemaal een gevolg van Volendam en Enschede. Wat dat betreft ‘chapeau’ voor onze ministeriële bouwvakker en toekomstige onderkoning Piet-Hein, die onlangs nog ventileerde dat we ons niet zo druk moesten maken als er een stuk of wat slachtoffers vielen. Gelijk heeft hij, want er hoeft maar iets te gebeuren in dit bureaucratische polderland en de omzet van teddyberen en waxinelichtjes verveelvoudigd. Bij elke calamiteit schieten de overheidsheren weer wakker om de zoveelste mallotigheid te verzinnen. De al jaren aangekondigde matiging van regelgeving heeft nog steeds niet geleid tot een gewenst resultaat. Misschien een kans voor de vakbonden om weer in de gunst te komen bij het gewone volk door niet meer te vechten voor welvaart maar voor welzijn. De barricaden op om het vergunningenstelsel overhoop te gooien en vooral het bouwbesluit uit te kleden. In 2012 komt de Rijksoverheid met een aangepaste verordening om de bouwtechnische eisen leesbaarder en vooral eenduidig te maken. Nu al is een ‘Veegwet’ aangekondigd om de te verwachte tegenstrijdigheden te bestrijden. De komende periode ga ik met een oude vierwiel bak naar Gambia. Eenmaal de landsgrens voorbij wordt het leven 6000 kilometer eenvoudiger. Het enige waar ik rekening mee hoef te houden is extra toiletpapier en een stapeltje dollarbiljetten waarvan ik er af en toe een tussen de paperassen moet steken. Geloof maar niet wanneer ik verongeluk in een of andere zandbak, dat dit valuta schuifsysteem wordt aangepast.

Reageer op dit artikel