artikel

Visie op toekomst

bouwbreed

Hoe staat de bouw er straks voor? Jean Pierre Verhoef richt zijn blik op 2025 en verwacht onder meer dat personeel dat gaat schilderen, schaars wordt.

Naar mijn mening gaat de bouw- en vastgoedsector ingrijpend veranderen. Ik verwacht dat de exploitatie van gebouwen belangrijker gaat worden. Momenteel overstijgen de kosten van beheer en onderhoud van bijvoorbeeld een kantoor de bouwkosten ruimschoots. Desondanks is daar nog weinig aandacht voor. Winst valt te behalen aan de ‘voorkant’ door partijen als schildersbedrijven te betrekken bij de exploitatie en het beheer van gebouwen.

Verder blijft het milieu ook in de toekomst een belangrijk item in de branche. Cradle to cradle is nu nog niet wettelijk verplicht. Het is denkbaar dat dit rond 2025 wel zo is. Of mogen louter erkende bedrijven schilderen, waardoor niemand meer thuis zelf de kwast mag gebruiken? De schildersbranche is veelal lokaal georiënteerd. Schilders rijden een uur naar hun werkplek en klanten zitten in een straal van veertig kilometer. Met ons bedrijf zitten we met deze formule dicht bij de klant. Klanten die landelijk opereren bedienen we vanuit Almere. Calculatie, facturering en personeelsadministratie gebeuren vanuit ons Veldhovense hoofdkantoor. Wij bieden onze medewerkers op de werkvloer een opleidingstraject aan. We hebben schilders in dienst die veel praktijkervaring hebben, maar de theoretische achtergrond missen. Wij bieden ze kans een diploma te halen. Het is een erkenning en persoonlijke ontwikkeling. Aan onze opdrachtgevers laten we zo zien dat we daadwerkelijk kwaliteit in huis hebben.

Ik verwacht dat personeel dat gaat schilderen, schaars wordt. En de schilders die werkzaam blijven, willen zekerheid, continuïteit, carrièremogelijkheden en binding met het bedrijf. Daarom streef ik naar zo’n 35 schilders per locatie, dat geeft meer binding met het bedrijf geeft dan een schildersbedrijf met ruim honderd schilders op één locatie. En ik verwacht dat het aantal zzp’ers zal afnemen, vanwege dat gebrek aan zekerheid en continuïteit.

Mijn vizier is dus gericht op 2025. Tijdens het seminar BLIK2025 komen daarom diverse partijen uit de kolom aan het woord; wat is hun visie op de toekomst? Persoonlijk geloof ik dat er meer samenwerking in de keten zal komen. Dat biedt kansen, als het gebeurt op basis van transparantie, vertrouwen en co-makership. De exploitatiekosten van gebouwen kunnen dus drastisch omlaag. Daar profiteert de opdrachtgever van wanneer hij oog blijft houden voor kwaliteit en lange termijn samenwerken. De basis is dan vertrouwen, niet vanuit winstoogmerk. Dan kan kostenreductie in het onderhoud écht worden gerealiseerd.

Directeur Verhoef Schilders

Veldhoven

Aanmelden voor het seminar BLIK2025 is mogelijk via:

www.verhoefschilders.nl

Reageer op dit artikel