artikel

Pak woonfraude aan

bouwbreed

In geval van illegale bewoning of hennepteelt is de eigenaar aansprakelijk voor de schade. Volgens Rob Jozee is het zaak zoveel mogelijk te werken aan preventie.

Iedere huiseigenaar heeft er vroeg of laat mee te maken; huurders met valse legitimatiebewijzen, documentfraude en beloftes die niet nagekomen worden. Vaak wordt in een pand schade aangericht, waarvoor de huurder volgens de huurovereenkomst aansprakelijk is, maar helaas is die huurder dan al vaak met de noorderzon vertrokken. Dat betekent dat de eigenaar voor de kosten opdraait. In geval van illegale bewoning of hennepteelt wordt de eigenaar zelfs aansprakelijk gesteld voor het opruimen en krijgt hij/zij ook nog eens een hoge boete. De gemeente verhaalt de kosten op de gebruiker, maar steeds vaker ook op de huiseigenaar! Zeker als duidelijk is dat er onvoldoende toezicht is gehouden op de huurder en de huurdergegevens niet kloppen. Ook bij brand– en waterschade moet de eigenaar vaak diep in de buidel tasten. De meeste polissen keren namelijk niet uit wanneer er sprake is van illegale praktijken. Dit gaat allemaal ten koste van de belegging, vastgoedwaarde en dupeert eigenaren met een dubbele hypotheek. Het is zaak om zoveel mogelijk te werken aan preventie en met de juiste advisering en het daarvoor ter beschikking gestelde instrumentarium kan iedere verhuurder veel voorkomen.

Op 15 september 2011 tijdens de landelijke bijeenkomst NVM Makelaardij kunt u tijdens de workshop ‘hennep in uw pand’ leren om document- en ID-fraude direct te voorkomen. Want mijn motto is ‘eerlijk duurt het langst en geeft het beste rendement’.

Rotterdam

Reageer op dit artikel