artikel

Icopal maakt balans op van proef met proefdakbedekking Jaarbeurs

bouwbreed Premium

Dakbedekkingsmateriaal helpt de hoeveelheden stikstofoxide en -dioxide te verminderen, meent Icopal. De fabrikant van onder meer dakbedekkingsmaterialen maakt vandaag in de Utrechtse Jaarbeurs de tussentijdse balans op van de prestaties die de Groningse producent toeschrijft aan de vier materialen die op proef op het Jaarbeursdak zijn gelegd.

TNO heeft van een andere praktijkproef inmiddels vastgesteld dat de dakbedekkingen van Icopal doen wat de fabrikant belooft. De producent liet eerder luchtzuiverende dakbedekking aanbrengen op gebouwen van luchthaven Schiphol. “De praktijk leert daar dat 1000 vierkante meter materiaal jaarlijks ruim 50 kubieke meter lucht helpt schoon te maken”, zegt technisch manager Bram Kranenburg van Icopal. S

tikstofdioxide wordt er onder invloed van ultraviolet licht omgezet in nitraat. Dat gebeurt met Icopals Noxite, een minerale korrel met een katalyserende coating. Uit Noxite wordt een schutlaag gemaakt waarmee de fabrikant zijn dakbedekkingsmembraam BiELSo afwerkt. Deze bitumineuze dakbedekking is gemaakt van herverwerkte dakbedekking. Icopal levert Nixite ook in de vorm van pasta die op bitumineuze dakbedekkingen wordt aangebracht.

“Per vierkante meter wordt daarvan ongeveer 700 gram opgebracht”, legt Kranenburg uit. “Na het aanbrengen gaat de pasta zeker tien tot vijftien jaar mee.”

Kunstmest

Net als alle pasta-achtige producten verweert het aan de bovenkant. “Dat is niet erg”, vindt Kranenburg. “Op die manier komt de pasta beter in contact met de lucht en met de stikstofdioxide die erin zit.” Het materiaal helpt onder invloed van ultraviolet licht stikstofdioxide te reduceren en beschermt tevens de onderliggende dakbedekking tegen weer en wind.

Bij de omzetting verandert Noxite de stikstof(di)oxide in nitraat oftewel kunstmest. Een regenbui spoelt het nitraat via de hemelwaterafvoer weg. Op groene daken zorgt het nitraat mede voor de bemesting van de vegetatie. Icopal beproeft op de Jaarbeurs in Utrecht ook een groen mosdak. De provincie Utrecht stimuleert met de proef de toepassing van onder meer groene daken.

Reageer op dit artikel